Editorial

El camí de l’equitat formativa

L’anunci del Departament d’Universitats i Recerca de destinar una partida de 9,3 milions a rebaixar un 40% l’import de les taxes dels màsters universitaris és una molt bona notícia per a l’equitat educativa i la democratització dels estudis de postgrau, que tanta rellevància han adquirit els darrers anys en els currículums dels joves a l’hora de buscar feina. La mesura pretén en la pràctica una igualació dels costos dels estudis de màster i els de grau i és una iniciativa llargament reclamada pel sector estudiantil, que apunta directament a la desigualtat d’oportunitats que tenen els joves de famílies amb rendes mitjanes i baixes que han aconseguit cursar una carrera però es veuen obligats, per una qüestió purament econòmica, a renunciar a la formació acadèmica addicional que proporciona el màster.

No hi ha cap dubte de la bondat d’aquesta iniciativa i de la premissa que la inspira, que és combatre la desigualtat d’oportunitats, evitant que cap jove es quedi enrere en la seva formació per qüestions econòmiques. No obstant això, cal ser molt conscients que hi ha molt terreny a recórrer per aconseguir l’objectiu, perquè l’accés als estudis universitaris de grau continua sent bastant més car a Catalunya que en altres comunitats de l’Estat espanyol i que en molts països del nostre entorn, com ara França i Alemanya. És just i necessari aplaudir el departament de Gemma Geis i el govern de Pere Aragonès per haver començat el seu mandat demostrant que l’executiu té la determinació de governar en benefici dels ciutadans i la capacitat de respondre a les seves necessitats, més enllà del debat i les diferències polítiques que puguin tenir els partits que en formen part. Però és igualment necessari interpel·lar-lo perquè continuï aprofundint en aquesta direcció, que és la de desvincular el màxim possible l’educació dels nens i joves del poder adquisitiu de les seves famílies. Un objectiu irrenunciable en la Catalunya republicana i socialment justa que ambiciona el projecte independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia