Articles

Minilingüisme al Senat

Al Senat es podran utilitzar totes les llengües oficials als plens. Amb limitacions, perquè en les sessions de control al govern, per exemple, només es podrà parlar en espanyol. EL PP s'hi va oposar amb uns arguments que recull i amplia la premsa majoritària, la guerracivilista. Converteixen l'auricular (pinganillo) en l'esca d'una mesura grotesca i cara. En temps de crisi, diuen, és un disbarat gastar-se diners per traduir-se els uns als altres quan es poden entendre perfectament en espanyol.

Hi ha pobles que per Santa Àgueda (o Àgata) celebren el dia de les dones. És un ritual antic de subversió dels papers. Per un sol dia les dones manen i prenen possessió del govern municipal en una sessió de per riure. L'endemà tot rutlla com sempre.

El Senat ha fet alguns plenaris plurilingües que eren com el dia de Santa Àgueda. Ara ja no serà un fet tan excepcional, però es mantindrà l'anomalia del català a l'Estat. Per què només es pot parlar en català, gallec i basc al Senat? Per què no al Congrés? Es diu sempre que el primer és la Cambra de representació territorial. I què? Si les Corts representen les persones, les dues cambres haurien de reflectir les llengües de les persones.

Però no sóc ingenu: el Senat no pinta res. És una entelèquia en la qual es poder fer les sessions plenàries en llatí, en arameu, en sànscrit i en ugarític. O en català, que és una altra llengua antiga.

Un servidor de vostès no es cansarà de repetir que hi ha un ferma voluntat perquè les llengües de l'Estat siguin percebudes com a estranyes, incomprensibles i tolerables només si es mantenen en compartiments estancs. Mentre el rei es limiti a dir quatre frases en català quan ve a Catalunya no hi ha res a fer.

Ara, el dia que s'adreci als espanyols en les quatre llengües i que el plurilingüisme es manifesti en tots els documents, en totes les dependències oficials, en totes les pàgines web de l'aparell de l'Estat… Quan passi tot això i la gent entengui que s'han de gastar molts diners per protegir les llengües…

Perdonin, se me n'ha anat l'olla. Ha estat un cop de calor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia