Editorial

Continua l’acarnissament

El Tribunal de Comptes ha reblat el clau de la repressió contra el procés sobiranista de Catalunya reclamant 5,4 milions d’euros a una quarantena d’excàrrecs per les despeses pretesament irregulars en l’acció exterior del govern entre el 2011 i el 2017. Es tracta d’una petició executiva, abusiva i subjectiva, que no respon a presumptes irregularitats comptables o malversacions en la gestió dels diners, sinó a un escrutini polític esbiaixat de l’acció legítima de la Generalitat –en ús de les seves competències– per promoure Catalunya i donar veu a la seva expressió política davant el món. Els criteris per criminalitzar l’acció exterior i reclamar aquesta xifra són insòlits i tendenciosos, i tot el procediment genera la indefensió dels afectats, que en pocs dies seran objecte d’un espoli preventiu del seu patrimoni i ingressos que els arruïnarà a ells i als seus fills. Es tracta, un cop més, de liquidar l’enemic polític, en aquest cas per la via econòmica personal i familiar.

El Tribunal de Comptes no és neutral. No ho és perquè és un organisme ara mateix controlat pel PP gràcies a les majories parlamentàries de l’última dècada i a una provada tradició de nepotisme en la designació i contractació dels seus funcionaris. I, com passa amb la cúpula del poder judicial, és utilitzat políticament com a contrapoder del govern de Pedro Sánchez en el context de la descarnada lluita pel poder que impregna la vida política i tots els organismes que en depenen o s’hi relacionen. No és casual que l’ofensiva del Tribunal de Comptes coincideixi en el temps amb els indults als presos polítics i, fins i tot, amb el mateix dia de la primera reunió oficial entre el president espanyol i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la vista fixada en el diàleg entre governs per afrontar el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. Dit això, cal no oblidar que la fiscalia i l’advocacia de l’Estat alimenten l’acció del Tribunal de Comptes i que el mateix PSOE va impulsar des de la comissió mixta Congrés-Senat allò que ara considera “pedres en el camí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia