Editorial

Només és diàleg si és real

El diàleg és un concepte amable que s’utilitza en política amb molta més facilitat que no pas es practica. La reunió entre els presidents espanyol i català pretén obrir un diàleg per arribar a acords i solucions per a un conflicte que és polític, de sobiranies i prou rellevant perquè l’Estat espanyol hagi provocat l’empresonament i l’exili de líders polítics i socials, i la persecució judicial i econòmica de milers de catalans, fins al punt de comprometre seriosament la credibilitat del seu estat de dret i la qualitat de la seva democràcia. El diàleg sempre és desitjable i, en aquest cas, sembla imprescindible, però ha de ser real. I no queda altre remei que ser escèptics davant l’absència de cap símptoma positiu. No ho és que la primera reunió de la mesa de diàleg s’ajorni fins a la tardor, i tampoc que Pedro Sánchez s’esforcés a fixar com a premissa ahir al Congrés que “mai” accediran a un referèndum d’autodeterminació a Catalunya.

Tampoc convida a l’optimisme que el president del govern espanyol continuï tossudament encallat en la ficció d’ignorar que al Principat els ciutadans voten els seus representants, que aquests s’expressen i fan política al Parlament i que la voluntat de celebrar un referèndum no només és molt majoritària a Catalunya, sinó que és inclusiva, perquè donaria veu a tots els ciutadans. No és cert que a Catalunya una part molt important de la població no tingui veu, ni vot, ni representants, ni Parlament, ni govern. El conflicte és de relació política entre Espanya i Catalunya, i quan una de les parts nega la naturalesa del conflicte, descarta d’entrada una solució democràtica i manté vigent una repressió ferotge contra l’altra part, el que la reunió de dimarts enceta no sembla tant un diàleg franc i fructífer com una obra de teatre amb final previsible. La realitat és que Espanya, més enllà de gestos i indults, no ha abandonat l’estratègia de ferir i esgotar l’adversari amb totes les eines de l’Estat, i el govern de Catalunya haurà de valorar fins a quin punt pot ser el còmplice necessari d’aquest full de ruta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia