Editorial

Una tutela legítima i necessària

El govern de la Generalitat ha decidit donar suport efectiu als 34 funcionaris, càrrecs tècnics i polítics de l’administració catalana assetjats pel Tribunal de Comptes en el marc del seu exhaustiu escrutini de l’acció exterior del govern català entre el 2011 i el 2018. A l’exigència de l’esmentat organisme als afectats de dipositar una fiança abusiva i inassumible de 5,4 milions d’euros, que els suposaria l’embargament de tots els seus béns, l’executiu de Pere Aragonès ha respost amb la creació d’un fons de risc per tutelar tots els treballadors públics en l’exercici de la seva feina i competències, que en aquest cas servirà com a garantia perquè sigui una entitat financera, i no el govern català, qui avali la fiança mentre dura el procés. Més enllà de la fórmula utilitzada per l’executiu, de la majoria reforçada que pugui avalar-la al Parlament i de la previsible judicialització d’aquesta mesura per la dreta espanyolista, el que ha fet el govern és, senzillament, el que havia de fer per protegir els servidors públics que van fer la seva feina seguint el mandat de les urnes i, tan important com això, per defensar la legitimitat del govern de la Generalitat per desenvolupar la seva acció exterior i presentar al món la realitat social, econòmica, cultural i política de Catalunya sense intermediaris, segons el seu criteri i en ús de les seves competències.

Els equilibris i el debat intern entre les dues ànimes que conviuen al si del govern i de l’independentisme tornen a estar presents en aquest afer, com segurament ho continuaran estant al llarg d’aquesta legislatura. Entre l’aval directe del govern, que proposaven Junts o l’ANC però que comprometia la integritat de l’executiu, i l’apel·lació a la Caixa de Solidaritat, que es feia des d’ERC, la solució adoptada té la virtut de tornar a implicar en una estratègia conjunta tant el govern com la societat civil, l’un per donar seguretat als afectats mentre estigui obert el procés judicial i l’altra perquè sigui la força de la gent la que doni suport als afectats si la sentència judicial fos adversa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia