Opinió

A la tres

Dades comptades

“Les xifres vistes a la inversa: 54% sense 2a dosi, 40% no fan quarantena, 740 sanitaris amb Covid... pas enrere

L’evolució descendent de la pandèmia es va torçar per Sant Joan, amb la mobilitat del pont, la revetlla, la fi de l’activitat educativa reglada regida per protocols i l’aixecament de les restriccions socials. No n’hem après. La mateixa societat que durant el 2020 va arraconar el virus amb gran esforç, i que havia encarrilat la sortida del túnel durant mig any 2021, ara endarrereix la recta final per la pressa de les autoritats a recuperar l’economia, el turisme i els festivals massius; la dels ciutadans a acumular en uns dies tot allò que no havíem pogut fer en un any, i la irresponsabilitat dels que no compleixen la quarantena (vacunats o no, joves o adults).

Des de fa mesos, sobretot arran de l’inici de la vacunació, revisem cada dia les xifres de la pandèmia en positiu: percentatge de vacunats, cada cop més llits lliures als hospitals, índex de reproducció més baixos... Les de vacunació són espectaculars i enorgulleixen com a societat que ha mantingut el sistema de salut. Però si capgirem l’observació de les dades ens adonarem que encara hi ha un 54% de catalans sense la pauta completa, que un de cada quatre contagiats o en contacte no es confinen correctament, que prop de 800 sanitaris vacunats estan de baixa per Covid i que aquest cap de setmana hi ha hagut coincidència de positius entre personal i assistents al primer gran festival musical Vida. Per tant, tot i els tests d’antígens massius i els que ben aviat sembla que ja es dispensaran a les farmàcies, el contagi massiu obligarà a fer marxa enrere i a tornar a restringir activitats de masses i horaris.

Fa setmanes que hem deixat de fer cas als Mitjà, Campins, Trilla, Simón, Macip, Arenas... als epidemiòlegs que encara ens recordaven que les vacunes immunitzen prop d’un 90% de persones, però no el 100%, i que, com més contagis hi hagi, més possibilitats hi ha que el virus muti i els vaccins perdin eficàcia. No ens la juguem com estem fent, perquè el rastreig de casos ja és impossible a Catalunya amb el ritme actual de contagis, i perquè la positivitat dels tests ja arriba a un 17%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia