Editorial

Terra cremada, vergonya i responsabilitat

El primer gran incendi d’un estiu que es presenta altament perillós ens ha deixat més de 415 hectàrees calcinades, la majora al Parc Natural del Cap de Creus: la constatació que van passant els anys i continuem encallats en el debat sobre la prevenció i l’extinció en els focs forestals, i ens ha deixat, també, una polèmica que hauria de fer quedar vermell de vergonya a qui va decidir que no era ni convenient ni necessari demanar l’ajuda de dos hidroavions aturats a l’aeroport de Perpinyà, en l’estadi inicial del foc. No cal ser una llumenera per comprendre que els primers moments són fonamentals per a les tasques d’extinció i, per això, s’entén perfectament l’emprenyada del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat, Joan Delort, davant la negativa del govern espanyol a demanar l’ajuda dels dos hidroavions francesos, que haurien trigat uns vint minuts a remullar la zona. En la justificació del Ministeri de Transició Ecològica s’hi endevina la raó última de la negativa –més enllà de la ignorància– quan diu que no es va considerar ni necessari ni oportú demanar ajuda a la “veïna França” perquè ja hi havia prou recursos. Nacionalisme de baixa volada. Lamentable i, sobretot, irresponsable.

La causa del foc que ha afectat els municipis del Port de la Selva, la Selva de Mar i Llançà és, amb tota probabilitat, el llançament d’una burilla encesa al marge de la carretera que va de Llançà al Port de la Selva. Una negligència, si no és cosa pitjor. També va ser una actuació irresponsable –la manipulació d’una serra radial– el que va provocar l’incendi de la setmana passada a Castellví de Rosanes i a Martorell, al Baix Llobregat. I encara més: mentre cremava el cap de Creus sense control, dissabte es va produir un altre petit incendi a Vilafant provocat per una radial. Sabem que gairebé el 50% dels incendis forestals són provocats per l’acció negligent de l’home, i davant d’un estiu d’alt risc, cal apel·lar, també, a la responsabilitat individual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia