Editorial

El tap de vidre dels abusos sexuals

La xacra dels abusos sexuals, majoritàriament femenins perquè els masculins estan tant o més silenciats, topa molt sovint amb la indecisió de les víctimes a l’hora de denunciar els fets. La vergonya, la por pel poder dels agressors o la negativa a reviure el drama durant els llargs processos judicials, són els principals obstacles de què es beneficien els culpables. Sobretot quan la notorietat i els recursos econòmics dels personatges aboquen les denunciants a un lamentable judici mediàtic i a un llarg laberint judicial d’incert desenllaç. Les denúncies recents que han obligat a dimitir el fins ara governador de Nova York, Andrew Cuomo, i que assenyalen també el príncep Andreu d’Anglaterra per un altre cas, confirmen, però, que aquest és un tap de vidre que, malgrat els sacrificis personals que pugui comportar, cal que les víctimes trenquin per mostrar el camí a altres agredides o per impedir que persisteixi la impunitat.

Un dels casos que va permetre fer una passa gegantina en aquesta matèria va ser el del productor de cinema Harwey Weinstein, primer denunciat per moltes dones per assetjament i violació i finalment jutjat i condemnat a penes de presó. El seu també era l’exemple d’una persona molt poderosa, en aquest cas capaç de decidir el futur professional de les víctimes que elegia, i el degoteig de testimonis va acabar propulsant el #MeToo, el moviment d’abast global que ha conscienciat moltes dones de la necessitat de plantar cara a aquesta mena de comportaments i que ha estat el preludi d’innovadores lleis com la que acaba d’aprovar el govern espanyol. Però l’esclat del cas Cuomo confirma que ens trobem tan sols davant la punta de l’iceberg d’un problema molt allunyat de la solució. Un problema que té una primera dimensió en les agressions de caràcter físic, que malgrat el rebuig social i la persecució penal també continuen a l’ordre del dia. Almenys les víctimes han deixat d’estar soles i estigmatitzades, però el trajecte serà llarg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia