Editorial

El terror torna a l’Afganistan

L’entrada triomfal dels talibans a Kabul –capital de l’Afganistan– culminant una reconquesta exprés de tot el país, confirma els temors generats per la retirada de les tropes dels Estats Units i certifica el fracàs total de l’estratègia militar iniciada pel president George Bush després de l’atemptat contra el World Trade Center de Nova York l’any 2001. Han passat vint anys des de l’enderrocament del règim talibà i el suport a un govern de conveniència i les preguntes són òbvies: quina feina s’ha fet en aquests vint anys perquè tot caigui com un castell de cartes en qüestió de tres setmanes?; en què s’ha avançat si els afganesos i el món al seu voltant han tornat al punt de partida del 2001?; de què han servit els milers de vides perdudes en vint anys de conflicte o els milers de milions de dòlars invertits a benefici de les empreses d’armament i d’un govern corrupte? El silenci del president nord-americà, Joe Biden, i el de la comunitat internacional aquests dies és eloqüent i alhora dramàtic.

Les imatges de caos i desesperació a l’aeroport de Kabul, en l’intent d’escapar del terror, la revenja i el totalitarisme religiós del règim talibà són esgarrifoses i plantegen amb la màxima cruesa què serà, a partir d’ara, dels milions de ciutadans que veuen esfumar-se el miratge de la llibertat, de les dones que ja han començat a patir la violació dels seus drets a treballar, a anar a l’escola o a no portar el burca, dels milers de treballadors amenaçats per haver col·laborat amb el règim ara liquidat. Els talibans han intentat blanquejar el seu empoderament anunciant una moderació en què no creuen i que, segons les notícies que arriben de Kabul, ja no estan complint. I encara resta una altra qüestió per resoldre, que ens porta de nou a l’origen d’aquest bucle pervers, que és qui o com es podrà impedir que amb la tornada al poder dels talibans l’Afganistan torni a ser el centre d’operacions del terrorisme gihadista que era fa vint anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia