Editorial

Les prioritats de Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha emmarcat la inauguració del curs polític a l’Estat en la campanya d’autopromoció que fa setmanes que construeix, presumint de vacunació, de comunicació amb el president Joe Biden, de la recuperació econòmica post-Covid, de l’evacuació de l’Afganistan, de la supressió dels peatges i també de la pacificació del conflicte amb Catalunya. Més enllà que radiografiar amb rigor l’estat de la nació espanyola exigeix menys actes elitistes a la Casa de América com el d’ahir i més compareixences al Congrés amb oposició i visions alternatives, el govern de Sánchez planteja el nou curs posant tot el focus en la recuperació econòmica i el seu impacte real en els ciutadans, un objectiu important des del punt de vista social i també des de l’electoral, sobretot quan l’executiu espanyol té la possibilitat de canalitzar la paga extra de 140.000 milions d’euros dels fons Next Generation de la UE allà on més li convingui amb l’horitzó d’una possible reelecció el 2023 i la presidència de torn del Consell de la UE el mateix any.

El conflicte polític amb Catalunya, el més important de l’Espanya democràtica en termes de pacte constitucional, de convivència i de credibilitat de l’Estat de dret, no va merèixer ni una sola referència de Pedro Sánchez, la qual cosa confirma que no és una prioritat. El president espanyol considera el conflicte controlat gràcies a la repressió i el setge judicial a l’autogovern i en té prou amb anar tirant la pilota endavant, amb el pretext de la pandèmia o amb el de la recuperació econòmica, ja sigui amb una mesa de diàleg sense cares, guió, ni possibilitat d’abordar la qüestió de fons, l’autodeterminació, o amb un nou ajornament de la reforma del delicte de sedició, com a via per reconduir l’exili polític del president Puigdemont i part del seu govern. En aquest escenari, la reunió de la mesa de diàleg la setmana que ve hauria de servir per posar les cartes sobre la taula i passar de les paraules i les intencions als fets i les seves conseqüències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia