Editorial

Vint anys dels atemptats de l’11-S

Els Estats Units i el món commemoren aquests dies el vintè aniversari dels atemptats de l’11-S, en què tres avions van estavellar-se contra les Torres Bessones de Nova York i l’edifici del Pentàgon de Washington i un quart va caure a Pennsilvània, amb un balanç total de víctimes mortals d’unes tres mil persones. Els atemptats, reivindicats per Al-Qaeda i materialitzats per un total de dinou terroristes, la majoria d’origen saudita, van agafar totalment desprevinguts el govern nord-americà i les agències d’intel·ligència de la primera potència mundial i van ser l’origen d’una guerra a l’Orient Mitjà, principalment a l’Afganistan i a l’Iraq, que tenia com a objectiu eliminar les principals bases d’islamisme terrorista, però que, a part d’èxits puntuals, com la mort del líder d’Al-Qaeda, Osama Bin Laden, es pot considerar que ha estat un fracàs, sobretot després de la tornada al poder dels talibans les últimes setmanes.

L’atac al cor de l’imperi nord-americà va somoure el món i va tenir conseqüències en la geopolítica mundial que han acabat amb una major presència en l’ordre mundial de la Xina i Rússia i que no ha impedit que potències regionals, com l’Iran, el Pakistan o alguns dels països del Golf, continuïn donant suport als grups terroristes que, des d’aquell fatídic 11 de setembre del 2001, han deixat un rastre de sang, no només en molts països europeus, sinó també al mateix Orient Mitjà o a Àfrica. Justament, sobre el paper de l’Aràbia Saudita en els atacs de l’11-S continuen enlaire nombrosos interrogants.

Vint anys després, els Estats Units han tancat el cicle iniciat el dia que van caure les Torres Bessones. Amb la retirada de l’Afganistan, l’encara primera potència mundial sembla que renunciï a seguir fent el paper de policia del món i que prefereixi centrar-se en les prioritats de la política local, amb greus problemes de desigualtat, pobresa i racisme. En aquest context, Europa hauria d’afanyar-se a buscar també el seu camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia