Editorial

L’extrema dreta amenaça

Els fets ens demostren que l’extrema dreta ressorgeix, aquí, a Europa i a tot el món. Mai ha deixat d’existir, és cert, però ha viscut molt de temps minoritzada i acomplexada pels desastres humanitaris que va provocar el segle passat i pel cordó sanitari de consciència i de memòria amb què l’anomenat món democràtic havia aconseguit mantenir-la a ratlla. Els temps han canviat i el segle XXI potser exigeix formes més sibil·lines i sofisticades, però el totalitarisme s’hi ha adaptat, ha après a utilitzar el sistema i, sota la disfressa de la correcció democràtica, veiem com a través de partits polítics, fundacions, entitats socials, mitjans de comunicació i un sòlid finançament, es tornen a qüestionar valors fonamentals de la democràcia, com ara la igualtat, les llibertats, els drets humans, la separació de poders, la protecció de les minories, la tolerància, les conquestes socials, i fins i tot hem vist com un candidat derrotat a les urnes (Donald Trump) ha conduït milers de ciutadans a assaltar el Capitoli després de perdre les presidencials.

Les crisis, econòmiques, migratòries o sanitàries, i les pors i el descontentament que generen en àmplies capes de la població en són el combustible, i les ‘fake news’, l’ultranacionalisme o el foment dels prejudicis, del rebuig de l’altre, del radicalisme o de l’odi, en són les eines recurrents. A Europa, la ultradreta governa a Hongria i Polònia i és la segona o tercera força més votada a Espanya, Àustria, els Països Baixos, Suècia, Grècia, Itàlia, Finlàndia, Dinamarca o França. I als Països Catalans també és la ultradreta la que va matar Guillem Agulló, la que es mou dins de Societat Civil Catalana, Ciutadans o Vox, i la que actua dins d’estructures judicials, policials i militars. L’amenaça és ben real, a la democràcia i als valors que la societat catalana té per seus i fonamentals. Per això és vital promoure la memòria històrica, no banalitzar el feixisme, fer una defensa incondicional dels drets i les llibertats i no normalitzar les mentides i manipulacions que cada dia inunden l’espai polític i mediàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia