Editorial

Joe Biden, lluny encara de les expectatives

Després del seu primer any de mandat a la Casa Blanca, el president dels Estats Units, Joe Biden, és encara lluny de complir les expectatives que va generar amb el relleu de Donald Trump. És evident que el tarannà i el programa polític del veterà demòcrata no tenen res a veure amb el populisme fatxenda del seu predecessor, que, encara ara, no només continua mentint i qualificant de frau el resultat de les eleccions, sinó que reapareix en actes multitudinaris defensant els delinqüents que van assaltar el Capitoli el 6 de gener de l’any passat. Un any no és temps suficient per posar fi a la polarització del país, on hi ha posicions durament enfrontades, però la qüestió és que tampoc s’observa que les tensions hagin anat disminuint. Hi té molt a veure, és clar, la bel·ligerància de Trump, que, de tota manera, acaba de rebre un cop judicial que podria determinar el seu futur. El Tribunal Suprem ha rebutjat la petició d’immunitat demanada per l’expresident per no lliurar documentació sobre la seva activitat respecte de l’assalt al Capitoli. Els documents que ara està obligat a mostrar poden refermar l’acusació de Biden en el sentit que Trump va ser l’instigador del que ha qualificat com a insurrecció armada.

Biden ha estat el president nord-americà més votat de la història, amb més de 80 milions de vots guanyats, però de moment no ha estat capaç de trobar el reconeixement del carrer. De fet, la seva popularitat ha baixat 10 punts des que va ser escollit. Malgrat el tarannà conciliador i les bones maneres del líder demòcrata, no ha abandonat la idea de l’“America First”, col·locant la Xina com a enemic número u quan li ha convingut o en la relació amb la Unió Europea. No ha disposat de la majoria suficient per tirar endavant projectes que s’han quedat a mig camí i també ha trobat entrebancs dins el seu mateix partit. La prova que és lluny encara de les expectatives són les seves paraules: “Els millors dies són els que vindran”, va dir en valorar el primer any de mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia