Opinió

opinió

La nostra segona joventut

Les comarques gironines són un ecosistema de talent immens

Tornar a ser jove? És clar que ens agradaria tornar a una segona joventut. Però, segurament, molts dels qui m’esteu llegint i jo estem més a prop de la tercera joventut.

Hi ha una dita catalana que diu: “La joventut tot ho venç.” Suposo que és certa per l’energia i el talent potencial que qui és jove acumula, i no pas pel que, ara per ara, la nostra societat els ofereix.

La darrera crisi econòmica havia deixat un territori en el qual un de cada quatre joves havia de deixar les comarques gironines per buscar oportunitats. No sé amb detall a on haurà deixat la pandèmia aquesta dada.

És fàcil intuir que la manca de mobilitat haurà obligat més d’un a haver-se de quedar i allunyar-se dels seus somnis.

Tenim una societat cada cop més envellida. El fet que els nostres joves hagin de marxar empitjorarà aquesta estadística. I el més probable és que d’aquí a poc temps hàgim de patir un buit generacional a causa de la fugida de talent.

Els adults empenyem els nostres joves a preparar-se per al futur, a explotar els seus talents únics i especials. Els diem que el més important és que procurin fer una feina que els agradi, però massa sovint els neguem el dret a tenir oportunitats.

La societat adulta no està preparada per acceptar els canvis que exigeix la gent jove. I encara menys ho estan les administracions, que sembla que no troben la manera de retenir el talent jove a casa nostra.

Les comarques gironines són un ecosistema de talent immens. Només cal descobrir els espais on deixar que es desenvolupi de manera natural.

No fa pas gaire, arran d’un projecte de recerca en el qual he pogut participar, una persona ens deia: “Els joves tenim empenta, però impaciència.” I aquesta impaciència, alimentada per la manca d’interès de les capes adultes, provoca decepció, desencís.

Acompanyar el talent natural de la gent jove, transmetre’ls valors per desplegar les seves aptituds i actituds, és un deure que no podem eludir.

El món que s’estan trobant, el que heretaran, és la nostra responsabilitat, el nostre llegat. La nostra segona joventut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia