Opinió

Cinquanta anys de concerts

De concerts se’n fan arreu del país, però pocs es poden comparar amb aquests de Banyoles

Des de l’any 1972 i sense interrupció, durant la festa major de Sant Martirià a Banyoles s’han celebrat cinquanta concerts en l’anomenada Festa de la Música per a Cobla, de la qual ara mateix un llibre perfectament documentat i escrit per Joan Parnau explica la història i els detalls. Són cinquanta anys, i doncs cinquanta concerts organitzats per El Foment de Banyoles. En el dit llibre s’hi destaca el músic Conrad Saló com a personatge clau i decisiu en el prestigi, dins el món del sardanisme, d’aquests concerts de festa major.

De concerts se’n fan arreu del país i se’n fan molts, però pocs són comparables amb aquests de Banyoles, pensats i preparats a consciència i executats amb mestratge d’alta qualitat. Sé que l’amic Joan Parnau hi té molt a veure perquè sempre ha estat al peu del canó des del principi, tot i que ell ho explica i comenta amb una discreció absoluta, com aquell qui no diu res. Però la feinada hi és, es constata perfectament en el llibre que ha escrit, que –ho he de dir perquè així ho penso– és un dels llibres més curosament i clarament documentats que he tingut a les mans. Precisió i concreció absolutes, donant a conèixer per a cada un dels cinquanta concerts el programa, la data, l’hora, el lloc, les cobles, les formacions musicovocals que hi intervenen, els directors, presentadors, comentaristes, i fins el preu de les entrades. Com a curiositat diré que per al primer concert, l’any 1972, l’entrada valia 25 pessetes (ara, en pessetes, pel que paguem per un simple cafè, tindríem vuit entrades d’aquelles). Si tot això no és excepcional quant a informació que ja podem dir-ne històrica, ja em diran què pot ser.

Al principi, als concerts s’hi interpretaven obres clàssiques del repertori de cobla, però a partir del 1985 es crearen uns premis de composició, i El Foment de Banyoles s’alià, per dir-ho així, amb El Foment de Ceret. Junt amb el llibre s’ha editat també un doble CD amb enregistraments d’obres premiades en aquests premis Ceret-Banyoles. Tot plegat fa un gran efecte de feina ben pensada i ben feta. Ja l’any 1991, quan vaig ser a l’Aplec de la Sardana, allà a la plaça i entre quatre excel·lents cobles, vaig constatar que això de la sardana, a Banyoles, és un afer important. Aquest llibre en dona testimoni indiscutible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia