Opinió

opinió

Les sindicatures locals

Convé, doncs, que aquesta institució sigui reconeguda

Parlar de drets fonamentals és parlar de la tasca que es fa des de les sindicatures locals de molts municipis de Catalunya, encara poc coneguda i reconeguda, malgrat la ja llarga trajectòria d’algunes d’aquestes sindicatures.

Si parlem del Defensor del Pueblo d’àmbit estatal o del Síndic de Greuges d’àmbit nacional, resulten institucions conegudes per tothom, ja sigui pel seu ressò mediàtic, pel major abast de la seva actuació o per la dimensió dels recursos públics de què disposen.

En un àmbit local, les funcions de l’ombudsman les fan els síndics locals o defensors de la ciutadania, gràcies a les previsions de la llei municipal i de règim local de Catalunya, que preveu la seva implantació als municipis. A Catalunya, en comparació amb l’Estat espanyol, és on hi ha un major nombre de sindicatures locals, actualment agrupades a l’associació Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, que, entre altres objectius, treballa per aconseguir una regulació d’aquesta institució per mitjà d’una llei pròpia que permeti a les sindicatures locals gaudir d’un estatus jurídic propi que atorgui efectes vinculants a les seves resolucions com a únic mitjà per garantir l’efectiva defensa dels drets de la ciutadania enfront l’administració municipal.

A Girona, aquesta institució ha anat arrelant en molts municipis de les nostres comarques. Actualment tenim sindicatures locals actives a Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l’Heura, Girona, l’Escala, Calonge, Vidreres, Lloret, Palafrugell, Palamós, Salt i Sant Feliu de Guíxols, que també formen part de l’associació de síndics locals de Catalunya, que al seu torn agrupa altres sindicatures dels Països Catalans i de l’Estat espanyol, on la implementació d’aquesta institució d’àmbit municipal no ha estat tan significativa.

Els síndics locals tenen la funció principal de vetllar pel respecte als drets dels ciutadans quan les inèrcies de l’administració porten a situacions injustes que la ciutadania no està obligada a suportar, i s’erigeixen com a eina necessària per revertir-les.

Convé, doncs, que aquesta institució sigui reconeguda i que s’estengui a tots els municipis de Catalunya per fer efectiu el respecte als drets bàsics i fonamentals de la ciutadania, que són més dels que ens pensem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia