Editorial

Prada com a mirall de l’independentisme

Si la Universitat Catalana d’Estiu ha estat al llarg de la història un gran fòrum de debat ideològic català i un viver d’autoestima nacional, la 54a edició acaba de tancar les portes reflectint la divisió que impera en l’independentisme a conseqüència de la repressió de l’Estat i del grau de patiment personal que estan disposats a defensar com a assumible els partidaris de continuar tensant la corda amb l’Estat i els que prefereixen asseure-s’hi per veure si se’n pot treure alguna cosa. El cas Borràs, encara pendent de tancar, ha planat sobre l’UCE i ha aterrat de cop en l’última jornada, amb la primera intervenció de la presidenta del Parlament després que li hagin aplicat la suspensió. Borràs ha envestit contra gairebé tots els actors de l’independentisme. A ningú li ha passat per alt que quan ella ha retret al govern que tingui una línia autonomista no ha fet distincions entre els dos partits que el formen, com si alguna cosa s’hagués esquerdat entre Junts i la seva presidenta. Amb poques excepcions, a Prada, cadascú ha tirat per la seva banda, ha parlat pensant en els seus i s’ha transaccionat més aviat poc. Escasses complicitats, menys consens estratègic i posicions ja conegudes i confrontades sobre el cas Borràs, la taula de negociació, el futur del govern i, en general, sobre l’estratègia de l’independentisme. Fins i tot l’estrella mediàtica de la cita nord-catalana, l’exprimer ministre escocès Alex Salmond, ha exhibit una desconcertant capacitat d’oferir titulars aparentment dispars segons la posició ideològica del mitjà que tenia a davant. També és simptomàtic que, a tres setmanes de l’11 de setembre, la Diada hagi tingut una presència secundària, allunyada del caire de gran cita de l’independentisme que tenia.

En paral·lel, Pere Aragonès ha formulat una proposta des de Barcelona, en una entrevista per entregues, que substanciarà en el debat de política general però que té un concepte clau, la paraula ‘inclusiu’. Saber què i qui vol incloure el president en aquesta fórmula ‘inclusiva’ serà un indici clar de si té potencial per desllorigar alguna cosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia