Opinió

De reüll

Oficis de risc

La renda agrària, segons l’avançament de les dades que divendres va presentar el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, havia caigut el 2021 un 14,8% a Catalunya a causa dels consums intermedis (20,7%) i l’alimentació animal (25,4%), que havia experimentat una important pujada de preu (del 19,9%). Les dades són encara estimacions –s’han de confirmar– però justifiquen en part el traspàs dels costos a les butxaques dels consumidors. L’any 2021, el descens de la renda l’assumien els ramaders, els pagesos, però la situació no té una solució a curt termini i això es nota cada dia al mercat.

Divendres, dia de Sant Miquel, el sindicat Unió de Pagesos va aprofitar l’efemèride per fer balanç i constatar que el de pagès i el de ramader són oficis de risc. En un any agrari marcat per les evidències del canvi climàtic –sequera, gelades, pedregades, cops de calor–, l’augment extraordinari dels costos de producció per l’increment dels preus de l’energia i els efectes devastadors de la guerra a Ucraïna, mantenir-se en l’ofici és una heroïcitat. No està prou pagada la feina que fan i està massa ben retribuïda la dels intermediaris que encareixen costos i productes finals, i fan que alguns siguin inabastables per a les rendes més baixes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia