Editorial

Clam contra la repressió iraniana

La policia política del règim d’Alí Khamenei, el líder suprem politicoreligiós de l’Iran, va matar Asha Amini per dur mal posat el vel i deixar al descobert part dels seus cabells. Tot i que la versió oficial és que la noia va tenir un atac de cor, tothom té coll avall que la mort de la jove kurda va ser a conseqüència dels cops rebuts en ser detinguda. Asha participava en una manifestació contra la repressió al poble kurd que també va acabar amb trets policials i algun mort. La seva mort, fa tres setmanes, ha desfermat una nova onada de protesta de la joventut iraniana, farta de la repressió i les restriccions que els aplica la república islàmica. Protestes que cada cop generen més morts, perquè un parell de concentracions multitudinàries han acabat ja amb una cinquantena de morts. La joventut iraniana pateix la censura, restriccions de mobilitat, l’eliminació del contacte exterior sense internet ni xarxes socials, tancament de les universitats i l’obligació de seguir la llei islàmica, la xaria... en una mostra que ja només la repressió sustenta el règim que va pujar al poder a finals del segle passat. Els intents de fa dues dècades d’obertura parcial del règim no van reeixir, i amb l’entronització de Khamenei, els aiatol·làs marquen la vida diària a l’Iran, que cada cop veu marxar més persones joves a l’exterior que es converteixen en refugiats. Ara han estat les dones i noies les que sobretot han sortit al carrer, protestant contra l’obligatorietat –únic país del món– de dur el hijab a partir dels set anys. Abans havien estat els joves en general per la limitació d’internet o l’obligatorietat de seguir serveis religiosos.

La protesta dels cabells ha arribat a Occident. Polítiques, actrius i cantants i dones amb activitat pública han donat suport a la protesta tallant-se un floc de cabells i distribuint la imatge arreu. Els països nòrdics europeus i França s’hi han posat al capdavant, un cop més. Khamenei només ofereix més repressió per resposta, acusant els joves i les noies del país de seguir les proclames d’Israel i els Estats Units, en un enrocament que presagia uns mesos convulsos a la república islàmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia