Editorial

La fugida endavant de Putin

L’escalada bèl·lica a Ucraïna genera lectures diverses, sovint contaminades per la propaganda de tots dos cantons. Però, més enllà de l’optimisme de l’OTAN arran del bombardeig massiu de ciutats i infraestructures civils ucraïneses i del control implacable del curs de la guerra que pretén transmetre el Kremlin, les certeses que afloren de manera irrefutable són, d’una banda, la d’una guerra molt més llarga, cruenta, global, incerta i costosa del que havia previst Vladímir Putin, i, de l’altra, la de la mort, la destrucció i el patiment de milions de persones, sobretot a Ucraïna, però també a Rússia i de manera col·lateral a la resta d’Europa, provocats únicament i exclusivament per les decisions unilaterals, els plans i els deliris del president rus amb el seguidisme i la complicitat de la seva cúpula militar i de l’oligarquia que falca el seu poder. I aquestes són les realitats que cal recordar i tenir molt presents a l’hora d’establir les bases d’un hipotètic restabliment de la pau.

Mentrestant, el món assisteix amb una preocupació creixent a la fugida endavant de l’autòcrata rus, que ara com ara ja deu ser conscient que rarament podrà sortir victoriós d’aquesta guerra ‘convencional’, tenint com té al davant la resistència ucraïnesa, l’ajut econòmic i militar d’Europa i l’OTAN, i el rebuig polític i jurídic de gran part de la comunitat internacional a la seva estratègia geopolítica. La seva aposta davant la reconquesta de territori ucraïnesa al front bèl·lic és continuar disparant contra la població civil, bombardejant les ciutats i els recursos energètics per minar la seva resistència el pròxim hivern i alhora continuar brandant sense cap mena d’escrúpol l’amenaça radioactiva i nuclear com a ‘solució final’ al conflicte. L’espiral en què s’ha ficat Putin fa que res pugui ser descartat, per catastròfic que pugui resultar, però sembla més plausible que el líder rus busqui una posició de força per sortir d’aquest carreró sense sortida amb el màxim botí possible en termes geopolítics, inclosa la seva immunitat davant una acusació de crims de guerra i contra la humanitat que l’hauria de portar davant el Tribunal Penal Internacional de la Haia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia