Editorial

Endèmic menysteniment inversor de l’Estat

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha fet un exercici de transparència en què no s’havien ni esforçat els seus antecessors: detallar el percentatge de compliment de les inversions anuals del seu ministeri a Catalunya. Potser pel fet de ser catalana, exalcaldessa de Gavà i militant del PSC, va voler destacar l’augment de la inversió per a Catalunya del primer semestre del 2022, que supera en un 63% la del 2021. L’increment s’explica pels fons –1.000 milions– transferits a Abertis, l’antiga concessionària de l’autopista de peatge AP-7, que va passar a ser gratuïta. Sense aquesta inversió, admet que el percentatge d’execució del ministeri es manté aquest any en un 16% a Catalunya, molt lluny del més de 50% que ja acredita Madrid, per exemple. El ministeri es compromet a recuperar terreny en infraestructures i culpa de l’aturada altres administracions i partits, però el cert és que el menysteniment de l’Estat envers Catalunya en inversions és endèmic, sistèmic i sembla impossible de corregir més enllà de qui ocupi el ministeri. La injustícia i la desigualtat que implica per als ciutadans assistir any rere any a percentatges d’execució d’obres tan reduïts no fa altra cosa que fer perdre més confiança en l’Estat.

En el context de deixadesa envers els catalans s’emmarca la plantada del govern català a la ministra pel projecte de quart cinturó pel Vallès, que el ministeri pretén endossar al govern, o la petició de la Cambra de Comerç, que aquesta setmana ha recuperat la vella reivindicació: tota la part del pressupost estatal en inversió no executada podria ser cedida i administrada per la Generalitat. Seria una manera justa de no perjudicar més enllà d’un ajornament els ciutadans catalans, que veuen com l’economia catalana aporta el 18% del PIB estatal, però que el percentatge d’obra final liquidada voreja el 10% de mitjana durant les últimes dècades. Sobretot perquè si l’antic Ministeri de Foment compleix poc i tard, la resta de ministeris continuen aquest any en graus d’inversió real feta del 11%, segons l’últim informe de la Cambra de Comerç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia