Editorial

Les ocupacions i l’error de Premià de Dalt

La decisió de l’Ajuntament de Premià de Dalt de contractar la problemàtica empresa Desokupa per intentar posar fi a les ocupacions delictives posa de manifest un lamentable fracàs a l’hora d’abordar aquesta qüestió. El camí no pot ser privatitzar la seguretat pública, ni pagar amb diners de les arques municipals una empresa tan qüestionada. El perill és que d’aquesta manera es posi en qüestió la feina de la mateixa policia local i la credibilitat del sistema judicial que, amb totes les seves imperfeccions, dona cobertura als particulars quan veuen amenaçada la seva propietat privada. I encara més greu és que s’obri la porta a criminalitzar els col·lectius vulnerables de la nostra societat, aquells que per emergència social es veuen abocats a ocupar immobles que, en la gran majoria dels casos registrats, no corresponen a primeres o segones residències, sinó a propietats acumulades i semiabandonades pels grans tenidors, ja siguin entitats bancàries, fons voltor o la Sareb, el banc dolent creat amb fons públics.

La temptació de cedir als discursos de l’odi destinats a exagerar l’autèntica dimensió del problema, el veritable perfil dels immobles afectats i les necessitats reals de les persones que decideixen ocupar és gran. Com també ho poden ser els interessos populistes o electoralistes tractant-se d’un tema tan sensible i que genera tanta alarma social. Potser les motivacions de l’alcalde de Premià de Dalt són benintencionades i, tal com ell diu, només es tracta de formalitzar un contracte amb caràcter merament preventiu, però faria millor de reconsiderar una decisió que ha aixecat moltes crítiques i que l’ha dut a fotografiar-se amb una empresa així. L’excusa no pot ser l’existència de màfies que treuen profit de la desesperació de les persones més vulnerables i se’n beneficien econòmicament. La mateixa paraula ho diu: si són màfies, és a la policia a qui correspon perseguir-les. Pel que fa al dret a l’habitatge, les administracions públiques han de ser capaces de millorar el parc públic de protecció oficial i augmentar la pressió sobre els grans tenidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia