Editorial

Incerteses en els fons Next Generation

Els fons Next Generation, que la Unió Europea ha mobilitzat com a resposta a l’impacte econòmic de la covid-19 i a la necessitat de transformació econòmica, energètica i digital del continent, no acaben de fer la funció per a la qual estaven pensats. Com a mínim a Catalunya, on les pimes continuen sent el pal de paller de l’economia i no se’n beneficien. Sobra burocràcia i falten facilitats per canalitzar projectes autènticament transformadors a través dels plans estratègics Perte (Projecte Estratègic de Recuperació i Transformació Econòmica), que semblen només a l’abast d’unes grans corporacions empresarials que en la majoria de casos ja tenen prou robustesa financera per posar-los en marxa per si mateixes. El temor que la gran empresa i també les administracions públiques –que es financen amb impostos– es quedin gran part del pastís continuarà ben present si no s’actua en favor de la informació i la transparència. La falta de dades oficials sobre els destinataris i per a quins projectes van les ajudes no contribueix a generar l’expectativa necessària i, en canvi, fomenta la desafecció cap als NG entre petites i mitjanes empreses, amb menor capacitat que una gran corporació per conèixer quines iniciatives poden merèixer ajuda i per presentar tota la documentació durant el període de convocatòria. I, en el context polític del 2022, que sigui en exclusiva l’Estat espanyol qui canalitza els projectes aspirants tampoc estimula la confiança entre l’empresa catalana.

El dossier que publicava ahir El Punt Avui era inequívoc: el relat que sosté que els NG –140.000 milions per a l’Estat espanyol, dels quals 30.000 haurien d’arribar a Catalunya– s’han posat al servei de la transformació econòmica no s’acaba de complir. L’agilitat per aprovar els petits projectes de digitalització no pot amagar que les pimes amb programes de més envergadura no hi accedeixen, quan d’una banda són el gran gruix del teixit industrial català en termes d’ocupació i, en segon lloc, són les que més necessiten afrontar reconversions per mantenir-se vives i competitives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia