Editorial

La dubtosa eficàcia de les mesures del BCE

El frenètic increment de tipus que practica el Banc Central Europeu –i que Christine Lagarde anuncia que mantindrà– ha aconseguit contenir l’increment de la inflació però no l’ha reduït significativament. Magre resultat per a un increment del 2% en tres mesos que comporta un clar risc macroeconòmic. L’ombra de l’atur creix perquè les empreses s’ofeguen amb l’increment de preus de l’energia i les matèries primeres, i la recessió ja forma part de les previsions per al 2023. En el cas de les llars, l’efecte és devastador: les famílies que anaven fent passaran a viure al dia i les que ja vivien al dia hauran de triar entre escalfar-se o menjar quan arribi l’hivern. Que intentar contenir la inflació exigeixi encarir elements tan sensibles com les quotes hipotecàries o l’accés al crèdit és una paradoxa perversa. Del BCE se n’espera alguna proposta més que la recepta del manual de sempre per a una crisi que no és com les de tota la vida, ja que afecta tots els racons del planeta i s’afegeix a l’esgotament del model energètic. I com que l’energia intervé en l’estructura de costos de tots els béns i serveis, ha empès a l’alça tots els preus.

L’alça de tipus té un component ideològic i classista perquè castiga sobretot les rendes mitjanes i baixes i les pimes. En canvi, remunten els beneficis del sector bancari –els tipus alts incrementen el marge de benefici en cada operació creditícia que signen– i les rendes altes saliven davant la perspectiva que els dipòsits bancaris tornin a estar remunerats. No s’intueixen com a vectors prou eficaços de redistribució de la riquesa els necessaris mecanismes correctors dels governs locals en forma d’impostos als beneficis de la banca, les energètiques o les rendes altes. Tampoc s’entreveuen útils les solucions keynesianes. Haurien estat efectives en la crisi del 2008, amb l’economia aturada per l’esclat d’una bombolla immobiliària i financera, però ara injectar diners a l’economia causaria encara més inflació. Calen mesures selectives basades en l’equitat i enfocades a reduir els preus de l’energia i a abaratir la reconversió energètica de llars i empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia