Editorial

Guanya Lula, guanya la sensatesa

La victòria de Lula en les eleccions presidencials del Brasil hauria de proporcionar guanys significatius en termes de serenor, convivència, certeses i realisme davant els desafiaments del present i futur del gegant de l’Amèrica del Sud, sempre que el perdedor, Jair Bolsonaro, encaixi la derrota amb una actitud responsable acceptant els resultat sense reserves i, en el mitjà termini, no convertint en un element de bloqueig la majoria parlamentària que conserva. Paradoxalment, el veterà dirigent carioca (77 anys) trobarà el terreny més adobat per exhibir el seu carisma i lideratge en l’entorn continental que al seu propi territori. Amb Lula presidint el Brasil, el mapa polític sud-americà accentua el seu viratge cap a l’esquerra –només l’Equador, l’Uruguai i el Paraguai tenen presidents conservadors–, en contraposició amb el perillós ascens de la ultradreta a Europa. A banda dels equilibris per portar a terme els canvis legislatius en un Parlament on no té majoria, Lula haurà de gestionar amb cura per desescalar la tensió en un país amb una polarització altíssima, propiciada pel populisme i les controvèrsies que han guiat el mandat del seu antecessor. Els votants de Lula hauran de tenir paciència perquè reconduir els desvariejaments de Bolsonaro requerirà temps.

No es pot devaluar el triomf de Lula pel fet que hagi estat tan ajustat, amb Bolsonaro remuntant des d’una primera volta que ja va deixar en evidència les enquestes que preveien que Lula arrasaria. Fent ús de les estratègies del manual del populisme, el president sortint ha posat a treballar tota la seva potent maquinària d’imatge i ha exhibit el suport d’un ampli repertori de personatges de gran influència com Neymar, en un país en què la influència i la devoció pel futbol és enorme. Bolsonaro ha perdut, però s’ha d’admetre que continua políticament viu. Si un negacionista de la seva magnitud, que s’ha estavellat repetidament contra la realitat amb els seus postulats sobre el canvi climàtic, la covid i els drets humans, ha cedit a les urnes per menys de dos punts, és que continua sent un líder de referència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia