Opinió

Keep calm

Bones notícies

La setmana passada hi va haver una bona notícia, sí.

Concretament la que diu que un equip de científics suïssos de l’Escola Politècnica Federal de Lausana han aconseguit que nou paraplègics tornin a caminar gràcies a una teràpia experimental que combina la rehabilitació física amb l’estimulació elèctrica de la medul·la espinal. Diu la notícia que els efectes de la teràpia van ser immediats i que es van mantenir durant els cinc mesos posteriors al tractament.

L’equip el lideren el neurocientífic Grégoire Courtine i la neurocirurgiana Jocelyne Bloch, que ja havien aconseguit dues vegades abans aquests resultats. Però el que ara han fet ha estat identificar els mecanismes que han fet possible que els lesionats recuperin la marxa. Concretament, han descrit les neurones de la medul·la espinal que són clau perquè les persones tornin a caminar. I, entenc, no són les mateixes que abans, perquè una lesió medul·lar canvia el sistema nerviós de manera descontrolada. Per tant, es tracta d’afavorir una activació útil de les noves neurones implicades.

Als nou voluntaris els han implantat 16 elèctrodes a l’esquena, sobre la medul·la, connectats a un ordinador que dona l’ordre perquè els elèctrodes emetin impulsos nerviosos que reconnecten el cervell amb les cames. Josep Maria Tormos, director de recerca de l’Institut Guttmann, parla de 10 o 15 anys perquè aquesta solució estigui a l’abast de tothom. Tant de bo en siguin menys. Cada any hi ha entre 40 i 80 casos de lesió medul·lar per milió d’habitants. Un patiment inimaginable per a milers de persones. Caminar dona vida, dona alegria.

Així que sí, aquesta és la notícia de la setmana, la que dona esperança a milers de persones. No ho és tant una solució judicial a la carta que afecta quatre gats que fa cinc anys que busquen salvar el cul polític i sobre la qual hem iniciat una batalla pel relat des de fa una setmana. O des de fa cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia