Opinió

A la tres

‘Sí es sí’, més enllà del soroll

“Quants interrogatoris hem sentit en seu judicial inhumans, fastigosos i sense cap respecte per les víctimes!

En un nou judici contra el productor de Hollywood Harvey Weinstein, que s’asseu altra vegada al banc dels acusats per 11 acusacions més de violació, l’advocat defensor va traspassar tots els límits demanant a una de les víctimes que fingís un orgasme. També la va pressionar perquè fes una descripció dels òrgans sexuals del seu representat. Un interrogatori intolerable que tenia el pèrfid objectiu d’intentar provar que la violació que va patir el 2005 va ser sexe consentit per tal que el totpoderós productor impulsés la seva carrera professional.

Està provat i sentenciat que Weinstein era un depredador sexual. De fet, ja està complint una pena de 23 anys de presó i el seu cas va ser l’origen del moviment #MeToo. I, malgrat tenir aquest currículum de violador, el testimoniatge de les seves víctimes en els judicis continua sent extremadament irrespectuós amb el seu dolor. No és un cas aïllat. Quantes víctimes hem sentit a casa nostra amb relats colpidors i interrogades per advocats defensors sense escrúpols? Amb preguntes malvades sobre si feia tal soroll deuria ser perquè disfrutava! O qüestionant que no s’hi havia negat amb més insistència sense tenir en compte que estava amenaçada i en estat de xoc! Quantes vegades s’ha volgut vestir de sexe consentit! Quants interrogatoris inhumans i fastigosos!

Ara que estem en plena polèmica sobre la revisió de penes arran de la llei del sí és sí, moltes juristes i feministes han reivindicat aquests dies l’avenç que suposa aquesta reforma, sobretot en protecció de les víctimes. Ja no han de declarar mil vegades, les proves se salvaguarden fins que està preparada per denunciar, se li ofereixen diversos serveis especialitzats i integrals i s’hi inclou també l’assetjament laboral, entre altres coses. És cert que el fet que s’estiguin revisant a la baixa moltes penes demostra que alguna cosa del text redactat grinyola. I que cal buscar alguna solució. Però, com diuen aquestes expertes, que el soroll no ens faci tirar per terra una llei que suposa un avenç, en molts sentits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia