Opinió

opinió

Dones

La persona més longeva del món és la senyora Maria Branyas, 115 anys

Aquesta setmana hem pogut llegir i celebrar que la persona més longeva del món és la senyora Maria Branyas, 115 anys, que des de fa poc més de dues dècades viu a Olot. Impressiona l’edat, la Maria diu que la sort i la genètica són part important per fer molts anys, també menjar de tot, explica que no s’ha posat mai a règim, però llegint una de les entrevistes que se li han fet aquests últims dies em quedo amb una de les coses que ens diu que hem de fer: “Allunyeu-vos de les persones tòxiques.” Sí, senyora! Ben clar que ho diu i sense manies.

El seu compte de Twiter el gestiona la seva filla, però estic convençuda que la Maria fa propostes de publicacions, textos i continguts. Sota el nom de Súper Àvia Catalana, la seva definició és “Soc vella, molt vella, però no idiota”, claríssima de nou. Defineix la vida com a moments, no recomana gaire res més que un iogurt de La Fageda cada dia, pel seu gust especial de dignitat, autoestima i confiança. Sàvia, molt sàvia és la Maria. Una dona que s’estima el territori, amb nombroses referències i records a la seva estimada Banyoles. Una dona que reconeix no haver fet mai esport, i això, a les dones que normalment practiquem alguna activitat esportiva, ens sembla impossible. Fem segons podem, tant si és moderadament com de manera més “motivada” per dir-ho d’alguna manera. Estic segura que la Maria ha sortit a fer llargues passejades sense necessitar cap motiu concret, només pel plaer de fer-ho, ella ja ho diu que abans era diferent, ara es viu més ràpid.

Fa uns dies ens ha deixat una altra Maria, l’àvia centenària que va participar en la Cursa de la Dona a Girona l’octubre passat, un altre exemple de dona que ens deixa clar que mai hem de perdre la il·lusió. La primera Cursa de la Dona d’aquest 2023 se celebrarà el diumenge dia 29 de gener a l’Escala per donar visibilitat i suport al miler de persones que viuen amb esclerosi múltiple a comarques gironines, potser per això l’organització, que són un petit i potent grup de dones del municipi, vol arribar a les mil inscripcions, la samarreta serà de color taronja potent, un color intens que tenyirà l’Escala de vida, una vida de la qual la Maria sap molt. I, ves a saber, potser la seva filla o la mateixa Maria ens hi acompanyaran, convidades esteu. Salut, Maria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia