Opinió

LAURA CASTEL

SENADORA D'ERC

La protecció dels informants, un pas cap a la transparència i la justícia

El Grup Parlamentari Republicà al Congrés i al Senat ha demostrat el seu compromís i ambició en la lluita implacable contra la corrupció a través de la tramitació parlamentària del Projecte de llei reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció. Reconeixent i valorant la proposta del govern de l’estat teníem i tenim clar la importància de millorar el text actual mitjançant el treball en les ponències i agraint l’ardu treball dels diferents actors involucrats, des dels diputats i diputades, fins a les entitats i agències catalanes, passant per plataformes com a X-Net.

L’objectiu de les nostres esmenes ha estat i és ampliar i definir clarament l’àmbit material d’aplicació de la normativa actual, i així incloure una categoria més àmplia d’actuacions i omissions. Això, segons la directiva, és fonamental per a garantir una protecció efectiva als informants.

El Grup Parlamentari Republicà comparteix les principals reivindicacions de la majoria de les entitats, que han treballat per a eliminar qualsevol condicionalitat en la motivació de qui informe i adoptar un estàndard de creença raonable en la veracitat de la informació. A més, es busca garantir la llibertat d’elecció de canal per a qui informe, així com protegir aquestes persones de possibles represàlies i responsabilitats derivades de les seves accions.

És imprescindible ampliar la definició de represàlia, i brindar mesures més efectives per a protegir els informants. Així mateix, s’han de garantir mesures contínues i sense restriccions temporals per a aquells facilitadors i organitzacions que brindin suport a aquestes persones.

També destaquem la importància d’ampliar la inversió de la càrrega de la prova, garantir l’anonimat dels informants que així ho desitgin i assegurar la independència de l’autoritat independent de protecció de l’informant.

La protecció dels informants és essencial per a garantir uns estàndards mínims de transparència i garanties en la nostra societat. El Grup Republicà ha demostrat el seu compromís amb aquesta causa i esperem que aquestes esmenes siguin secundades per les forces democràtiques per a millorar la protecció d’aquells que informen sobre fets importants i necessaris per a preservar la integritat en el nostre sistema institucional.

Ens legitima el llegat d’un partit amb més de noranta anys d’història impol·luta de corrupció.

Simultàniament, el govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que ja està en marxa el projecte de llei català per a brindar protecció eficaç als denunciants de corrupció. La iniciativa de la Generalitat és un pas més en la lluita incansable del republicanisme català contra la corrupció i per a una governança més ètica i transparent. Blindar marcs jurídics eficaços en la lluita contra la corrupció és una mesura essencial per a garantir que restitueixi la confiança ciutadana en les seves pròpies institucions i perseguir a aquells que s’han aprofitat i es continuen aprofitant d’elles per als seus interessos particulars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia