Opinió

la crònica

Jordi Ferrer

“Aquí no hi ha vots”

L’incendi va tenir lloc en un pis ocupat del centre de Salt i una dona continua ingressada a l’hospital Vall d’Hebron

Nombrosos curiosos s’acostaven ahir al migdia al passatge Roger de Llúria, al centre de Salt. Un incendi havia calcinat diumenge a les vuit del matí un terç de l’edifici. Originat als baixos, el foc havia provocat un ferit crític i un de greu i havia afectat una vintena de persones. La persona ingressada a l’hospital Josep Trueta de Girona ja havia estat donada d’alta el mateix diumenge, igual que dos ferits del Santa Caterina de Salt. D’aquest últim centre, s’ha derivat una dona ferida amb cremades de segon grau a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

La curiositat i, en algun cas, la preocupació per saber què havia passat movien veïns i passavolants a fer una aturada en el passatge, a cinc minuts del mercat municipal i el carrer Major (a l’altura del passeig Marquès de Camps). Dues bicicletes i un ventilador del balcó dels baixos incendiats han quedat destruïts. La resta de l’immoble va quedar ennegrit per les flames, en què van treballar una desena de vehicles dels Bombers de la Generalitat, i ja no és un lloc per viure, igual que el pis immediatament superior, el primer.

Un dels testimonis de l’efecte de les flames parlava no només dels fets de diumenge sinó també de la situació de les ocupacions. Salt és escenari d’ocupacions per motius econòmics i d’altres per voluntat de fer negoci. “No saps com funciona, això? Si vols un pis amb llum, és més car”, m’exposava un veí, molt indignat pel negoci lucratiu que hi ha al voltant de l’habitatge.

Tant el Sindicat de l’Habitatge com l’Ajuntament de Salt confirmen que el foc va tenir lloc en un pis ocupat, que seria titularitat d’un fons d’inversió. Els serveis socials municipals havien atès una de les persones ferides per fer un seguiment del seu fill, que és menor d’edat, va explicar el regidor de Seguretat, Toni Vidal. Al bloc, hi ha una comunitat de veïns constituïda i l’administrador del bloc ja ha parlat amb els responsables municipals. Els Mossos investiguen les causes.

El veí esmentat, coneixedor de la realitat de Salt, recordava que el 1984 hi havia hagut un incendi de grans dimensions al poble. Explicava que, tot i la transcendència dels fets, en aquella ocasió no havia passat res i que al passatge Llúria passaria el mateix: ningú hauria d’assumir les conseqüències de res. “Aquí no hi ha vots”, explicava, en referència al fet que les persones afectades tenen poc interès en la política municipal o bé ni tan sols estaran censades per a les eleccions del 28 de maig.

Fa 39 anys es va cremar un magatzem de 1.600 m² al carrer Major. Aquell incendi va provocar que més de tres-centes persones haguessin de dormir fora de casa i va fer treballar més de cent bombers, segons l’article publicat al Punt Diari l’endemà.

El regidor Vidal (ERC) explicava que, tret dels ocupants dels baixos i del primer pis, la resta de residents del bloc ja havien pogut tornar a casa seva. L’Ajuntament no havia hagut de reubicar cap dels veïns afectats i les companyies de subministrament no havien detectat “cap manipulació” de comptadors. Requerit per un veí, el pèrit d’una companyia d’assegurances entrava ahir en un dels pisos a revisar els danys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia