Opinió

opinió

Rigor en la història

En no ser considerada una ciència exacta, la història és una de les que hi ha més intrusisme

En totes les definicions que trobem de la paraula història, queda palès que es tracta d’una ciència especialitzada, centrada a exposar els fets del passat humà d’un poble de forma cronològicament ordenada, i alhora sistemàtica i crítica. Necessita professionals formats en el mètode per tal que els resultats de la recerca tinguin garantia de veracitat. De forma resumida, aquest mètode passa primer per conèixer i accedir a les fonts, per analitzar-les degudament, i valorar-ne la integritat i credibilitat, i sobre la base d’aquestes, formular hipòtesis interpretatives que finalment s’han de plasmar en una exposició clara que incideixi en els fets més paradigmàtics.

En no ser considerada una ciència exacta –debat en el qual ara no entrarem–, és, possiblement, una de les que hi ha més intrusisme. Amb això no vull dir que persones no acadèmicament formades no tinguin la capacitat d’enfrontar-se a la complexitat del mètode històric, només que en molts casos no és així. I sovint trobem publicacions que no són res més que una “historieta” distreta, sobre la qual no tenim la seguretat que sigui verídica i ben contrastada.

Cal tenir en compte, també, que el mètode ha anat evolucionant amb el temps, i que és important que si hem de revisar els textos dels historiadors antics, hi sapiguem aplicar el mateix rigor que en l’anàlisi de qualsevol font. Avui dia els investigadors tenim la fortuna de poder comptar amb el suport de diverses disciplines auxiliars, que és imprescindible saber integrar en la recerca, i que li confereixen un valor afegit. La interdisciplinarietat és, certament, necessària.

Fa poc temps ha sortit la notícia sobre la confirmació de l’origen romà de Castelló d’Empúries. En el marc d’un projecte de recerca pluridisciplinari, iniciat l’any 2018, la població de Castelló, l’origen documental de la qual se sabia del segle IX, ha passat, gràcies al suport de l’arqueologia, a remuntar, primer, a la segona meitat del segle VII, i, ara, a la primera meitat del segle II aC! Se sabia, es deia, algun historiador antic havia apuntat el possible origen romà del lloc, però fins fa poc no n’hem tingut l’evidència científica. La troballa ha estat fruit d’anys d’investigació, de saber on buscar i emprar les eines necessàries. Ho celebrem i ho donem a conèixer!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia