Opinió

opinió

L’Hora del Planeta

Què s’està fent per revertir un futur distòpic i apocalíptic? Què podem fer tots (i no només els pagesos)?

Avui se celebra L’Hora del Planeta. Una iniciativa mundial endegada per l’ONG WWF (World Wide Fund for Nature) des de fa 16 anys que busca conscienciar sobre la urgència de combatre el canvi climàtic. Segurament una de les activitats més reconegudes d’aquesta campanya és l’apagada col·lectiva de llums, que cada any es proposa entre les 20.30 h i les 21.30 h. Les imatges dels monuments més emblemàtics del món sense il·luminació impacten, però, més enllà d’això, no sé quin grau d’influència real acaba tenint en l’agenda dels mandataris participants de les cimeres internacionals sobre canvi climàtic. La d’enguany, que serà al setembre, segons el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha de servir per accelerar l’acció contra el canvi climàtic. Però no estem fent tard ja?

Més que parlar d’acceleració de les mesures contra el canvi climàtic, és urgent aprovar les mesures i implementar-les, no? La pròxima cimera arribarà després d’un estiu que a casa nostra es preveu més que sec. Els embassaments gironins tenen menys reserves d’aigua que fa un any i que fa un mes! De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua diu que les reserves hídriques dels embassaments a les conques internes de Catalunya estan per sota del 27% de la seva capacitat, i no cal dir què passarà si no plou de forma continuada. La infografia en forma de gota que tenen al seu web fa esfereir, i si mirem l’actualització diària, va cada setmana a pitjor. Sembla que aquest any 2023 està plovent un 30% menys del que caldria, i això també té una repercussió directa en l’estat dels nostres boscos i el risc d’incendis. Escoltant informatius dedicats a aquest tema, em sembla que estem vivint un futur distòpic i apocalíptic, i em sembla que són moltes les persones que comparteixen aquesta percepció. Què s’està fent per revertir-ho? Què podem fer tots (i no només els pagesos)?

Avui L’Hora del Planeta coincideix amb el canvi d’hora que aquesta matinada ens farà passar cap a demà diumenge una hora abans. L’objectiu d’aquest canvi, que tants trasbalsos provoca en algunes persones, busca tenir més hores de llum solar, i cada any provoca la reacció d’experts explicant si és o no necessari fer-lo.

No teniu la sensació que massa sovint estem vivint El dia de la marmota?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia