Editorial

El racisme a la policia

L’editorial d’avui ha estat debatuda per Toni Brosa, Toni Romero, Xevi Sala, Lluís Simon, Pako Espiga, Ure Comas i David Brugué.

Catalunya és terra de pas, de mestissatge, de diversitat, de convivència de llengües, cultures i també races. No es pot dir que a Catalunya hi hagi un problema greu de racisme als carrers; ara bé, tampoc es pot dir que en sigui immune, que no hi sigui o que no s’hi manifesti d’una manera més o menys puntual i en graus diferents. Per això cal estar sempre atents a estudis especialitzats sobre la qüestió, com ara l’informe anual (2022) que SOS Racisme Catalunya acaba de fer públic, que alerta sobre l’increment de denúncies presentades per casos d’agressions, abusos o discriminacions de caràcter racista per part dels cossos policials, ja siguin els Mossos o la Policia Municipal. La dada ja és significativa, però adquireix més rellevància si hi afegim que per primer cop les denúncies dels comportaments racistes de les policies són més nombroses (22% del total) que les que afecten particulars. I encara cal afegir la certesa que més de la meitat de les situacions de racisme que es donen no s’arriben a denunciar per por de represàlies o per falta de confiança en la utilitat de la denúncia.

Tots aquests elements no poden portar a la conclusió que a Catalunya la policia és racista o actua amb criteris racistes, però sí que són un toc d’alerta important que ningú ha d’ignorar, i molt especialment els alts comandaments dels cossos i els seus responsables polítics als governs municipals i a la Generalitat. Massa sovint ens hem de posar les mans al cap a la vista de les dramàtiques conseqüències personals i també socials que ha provocat i continua provocant el racisme policial als Estats Units. Ens hem de felicitar que la situació a Catalunya no sigui, ni de bon tros, comparable, però també hem d’estar vigilants i reaccionar amb celeritat i la contundència necessària a l’hora de detectar i expulsar els comportaments racistes, del grau que siguin, de l’acció policial. La lluita contra el racisme ens interpel·la a tots, evidentment, però molt especialment als servidors públics i, en particular, als cossos policials, que han de ser especialment curosos i exemplaritzants, perquè la seva responsabilitat és garantir i protegir els drets i la seguretat de tots els ciutadans, vinguin d’on vinguin, i no pas amenaçar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia