El lector escriu

Llei, democràcia i dret d’autodeter- minació

El Tribunal Constitucional ha establert en diverses sentències, que amb l’actual redacció de l’article 2 de la Constitució Espanyola, Catalunya no pot exercir el dret d’autodeterminació, i que l’única manera per poder-lo exercir seria mitjançant una reforma prèvia que admetés aquest dret.

Per reformar la Constitució es necessita que hi votin a favor 234 diputats del Congrés, o el que és el mateix en sentit contrari, només 116 diputats poden bloquejar una reforma que l’acceptés.

Per tant, ara que hi ha eleccions espanyoles, encara que els 48 diputats catalans escollits fossin independentistes, nomes 116 diputats espanyols, de 302, és a dir, els que s’elegeixen a la resta de l’Estat, podrien bloquejar una reforma constitucional en aquest sentit.

La conclusió és que Catalunya té molt mala peça al teler per obtenir un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’Estat, perquè sempre 116 diputats de 350 poden bloquejar l’exercici d’aquest dret. Si la democràcia és un sistema que es basa en la idea que qui té majoria és el que pot fer realitat la seva proposta, això no passa a l’Estat amb l’anhelat dret d’autodeterminació; per tant, és ben clar que a Espanya la llei i la democràcia no estan en el mateix bàndol.

Girona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia