El lector escriu

Canvi climàtic ‘versus’ contaminació

Del 2 al 13 de desembre se celebra a Madrid la cimera anual de l’ONU –una més– per discutir conseqüències i prendre urgentment mesures sobre la contaminació, en principi la principal causa d’un galopant canvi climàtic que ja ens afecta i, segons les apreciacions científiques, de conseqüències impredictibles abans d’acabar el segle. Aquestes cimeres les instituïren les Nacions Unides en el llunyà any 1992 i malgrat els acords i conveniències a desenvolupar, se’n parla molt i no es resol gran cosa, és molt difícil posar fil a l’agulla i no tot es resol amb passar a energies renovables pel que fa a l’obtenció d’electricitat, calefacció etc., vehicles elèctrics, bicicletes o patinets, això és bastant, però mínim.

Què cal fer amb els avions que solquen l’espai i que si poguéssim clissar tots els que volen d’un cop, els cabells se’ns posarien de punta? I amb la gran quantitat de vaixells que solquen els mars moguts per combustibles derivats del petroli, a més de les deixalles que originen i es queden al mar?

El trànsit pesant (milers i milers de camions i autobusos) propulsat també per derivats dels hidrocarburs i milions d’automòbils que omplen ciutats i carreteres...

Jo penso que una solució del tema no és gens senzilla en la situació a què hem arribat actualment, crec que va per llarg, en vista de com actuen alguns dirigents, en especial dels països que anualment acudeixen al termini de cada cimera i que hi van la majoria només per aplaudir i “qui dia passa any empeny”. Ara es diu, per posar un exemple nostrat, que a la ciutat de Barcelona els vehicles que més contaminin pagaran un cànon, els que menys pagaran però no tant i “pagant Sant Pere canta”, mentre a la ciutat circulen centenars d’autobusos dièsel antics que el CO2 campa per l’aire.

Per acabar, un exemple: divendres 29, un autobús de l’L43 de Sant Joan Despí a Barcelona feia el servei per la Diagonal amb un escapament de fum negre vergonyós i no és circumstancial, sinó que denota l’antiguitat i mal manteniment de la màquina detectat diverses vegades en aquesta línia en la qual ja havíem denunciat que molts cops la rampa especial de sortida adaptada no funciona.

Si 4.000 delegats de governs i activistes no aconsegueixen res esperem que la jove Greta Thunberg, nominada al Nobel de la pau, no sigui una més.

Sant Joan Despí (Baix Llobregat)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia