El lector escriu

En record de dos personatges de renom

L’any 2020 acull dues celebracions molt importants: l’Any Pallach (el centenari del naixement del gran pedagog i polític Josep Pallach i Carolà, Figueres 10-2-1920 - l’Hospitalet de Llobregat 11-1-1977) i l’Any Xaxu (el 150è aniversari del naixement del popular músic i compositor Josep Vicens i Juli, Xaxu, l’Escala, 14-1-1870 - 18-4-1956). Dos memorables personatges que amb la seva empremta personal han deixat un valuós patrimoni per a la posteritat.

L’Any Pallach va iniciar-se el dimecres 15 de gener, a Palafrugell, essent presents a l’acte commemoratiu la seva vídua, Teresa Juvé, i la seva filla. El sociòleg Salvador Cardús va encetar l’Any juntament amb el president de la Fundació Pallach, Josep M. Solé; l’alcalde de Palafrugell, Josep M. Piferrer, i un representant de la Generalitat. S’hi va presentar el logotip corresponent a l’Any i s’amenitzà la celebració amb música en directe.

L’Escala també va recordar el mestre Josep Vicens i Juli, Avi Xaxu, el dissabte 18 de gener. L’inici de l’Any Xaxu es va festejar amb un seguit d’actes (concert de sardanes seves, música coral, apunts musicals...). Un acte previ a l’inici fou l’ofrena floral al nínxol on reposen les seves despulles i la presentació del logotip Xaxu, 150 anys del seu naixement. Com a cloenda de la vetllada, el públic va gaudir in situ d’una ballada de tres escollides sardanes de l’il·lustre compositor: La segadora, La bona festa i Carícies.

El que resta, per finalitzar l’Any Xaxu, és una atapeïda programació sobre la vida i l’obra del popular mestre, que es desenvoluparà en el transcurs d’aquest any, igual que l’Any Pallach.

És admirable saber que persones familiaritzades amb la cultura s’impliquen voluntàriament en pro de la consecució d’un gloriós Any Pallach i d’un gloriós Any Xaxu, encara que els actes commemoratius no siguin de la seva incumbència.

L’Escala (Alt Empordà)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia