El lector escriu

MAT: 400 kV no significa més quantitat d’energia

En les declaracions que sentim sobre les línies d’alta tensió hi ha errors bàsics, com dir que 400 kV és el doble d’energia que 200 kV. Doncs no, el kilovolt és tensió elèctrica i no quantitat d’energia. La quantitat d’energia resulta de multiplicar la intensitat elèctrica per la tensió elèctrica. Quina finalitat busquen les línies de molt alta tensió? Transportar electricitat amb les mínimes pèrdues. En el transport, les pèrdues es van acumulant amb la distància: més distància = més pèrdues. En distàncies curtes les pèrdues són irrellevants. Les pèrdues augmenten exponencialment amb la intensitat elèctrica que es transporta: més intensitat = més pèrdues.

Per tant, si volem minimitzar les pèrdues en llargs recorreguts, hem de reduir la intensitat que es transporta, i perquè arribi la mateixa quantitat d’energia haurem d’augmentar la tensió de la línia. En llargs recorreguts, centenars o milers de quilòmetres, les MAT tenen la seva funció. En 17 km no s’hi guanya res i no donarà més energia que una de 200 kV.

No existeix cap raó que justifiqui el ramal de MAT de 17 km que passa per Santa Coloma de Farners fins a Riudarenes.

L’Esparra (Selva)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia