El lector escriu

Un mini de pernil dolç agre

Fa unes setmanes, el Sr. Miquel Riera, director adjunt d’aquest diari, explicava l’anècdota que havia demanat un mini de pernil dolç en català en una cafeteria prop del passeig de Colom de Barcelona i cap de les cambreres el va entendre. Una de les cambreres li va dir que feia poc que era aquí, que l’aprenia, però de fet gairebé ningú se li adreçava en català.

Jo em bellugo entre Blanes, on visc, i Lloret de Mar, i quan vas a alguns restaurants –no tots, per sort– només tenen les cartes dels menús o plats exclusivament en castellà. Ni català, ni francès, ni anglès, etc.

Si el fet de no dirigir-se en català als cambrers/res o altres treballadors/res ja és un mal endèmic del nostre subconscient col·lectiu que cal corregir i s’hi ha d’insistir d’una manera sistemàtica, en el cas dels restaurants que tenen les cartes dels plats només en espanyol, cal tenir actituds valentes i exigir les cartes en català per una simple qüestió de respecte pel client d’aquí, i estar disposat a abandonar el local si la situació no es corregeix. Potser els funcionaris de la direcció general de Política Lingüística haurien de fer visites als establiments de restauració per veure quin percentatge hi ha d’incompliments i actuar en conseqüència, amb recomanacions o sancions. Ja sé que parlar de sancions és desagradable, però tampoc és agradable que s’ignori la llengua pròpia de Catalunya.

S’imaginen que la Sra. Anna Grau, diputada de Ciudadanos, anés acompanyada del Sr. Carrizosa a un restaurant del meu poble i només tinguessin la carta en català? Una senyora que en aquest mateix diari va fer un article d’opinió recent en què parlava de “ferocitats medievals com la de Plataforma per a la Llengua, que pretén obligar fins i tot els xinesos a aprendre català a cops de falç”. Déu-n’hi-do, Sra. Anna Grau! Quin nivell!

Blanes (Selva)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia