El lector escriu

La violència invisible al món digital

El pas­sat 25 de novem­bre, Dia Inter­na­ci­o­nal per a l’Eli­mi­nació de la Violència con­tra les Dones, un any més vam alçar la veu per posar fi a la violència envers les dones. Però hi ha una violència invi­si­ble que ens està envaint i, tot i ser-ne cons­ci­ents, no estem fent res. En una soci­e­tat hiper­con­nec­tada és impres­cin­di­ble visi­bi­lit­zar una forma de violència sovint igno­rada: la violència de gènere digi­tal. Aquesta agressió, tot i ser intan­gi­ble, causa feri­des pro­fun­des i per­ma­nents. Com una boira que no es veu, però que es per­cep en cada moment, s’infil­tra a les xar­xes soci­als, als mis­sat­ges pri­vats i als fòrums, apro­fi­tant l’ano­ni­mat i la impu­ni­tat per ampli­fi­car el seu impacte.

Aquest tipus de violència pot pren­dre mol­tes for­mes: ame­na­ces, difusió d’imat­ges ínti­mes sense con­sen­ti­ment, xan­tat­ges emo­ci­o­nals o asset­ja­ment cons­tant. Cada acció des­gasta l’auto­es­tima i la segu­re­tat de les vícti­mes, atra­pant-les en un cer­cle de por i aïlla­ment. Mal­grat això, sovint es mini­mitza amb expres­si­ons com “només és inter­net”, per­pe­tu­ant-ne la nor­ma­lit­zació. El 25-N ens recorda la neces­si­tat de com­ba­tre totes les for­mes de violència mas­clista. Això inclou exi­gir lleis que pro­te­gei­xin les vícti­mes a l’espai digi­tal, pla­ta­for­mes més res­pon­sa­bles i una edu­cació que fomenti el res­pecte i la igual­tat.

Només així podrem fer visi­ble aquesta boira, dis­si­par-la i garan­tir una soci­e­tat més justa i segura per a tot­hom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.