Articles

Ara direm Caixa Bank

Els clients de La Caixa poden estar ben tranquils: només canviarà una mica
el nom de l'entitat

Fa trenta anys, l'actual Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona es va estrenar en les seves primeres operacions internacionals. Ho va fer sota el guiatge dels professionals de Banca Catalana, perquè els seus no hi tenien experiència. Es tractava de dos crèdits en divises, atorgats per un consorci de bancs a favor de l'Ajuntament de Barcelona i de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. A Londres i a París, on se signaren els acords, els juristes responsables de l'operació no entenien què era La Caixa. Ja aleshores era un cas força únic: entitat financera no mercantil, privada i de caràcter social. Ho puc explicar, perquè hi era present. Posteriorment, La Caixa va crear un banc –una societat anònima– que es deia Caixabank, del qual tenia el 100% del capital i que era el que actuava per compte seu al Principat d'Andorra i a l'Estat francès. Des d'aquell moment les operacions internacionals es realitzaren a través d'aquesta filial, que tenia una estructura jurídica perfectament coneguda pels juristes de tot el món.

La Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona es prepara per crear Caixa Bank per segona vegada, però aquest cop per al traspàs a la filial de tot el seu negoci financer a l'Estat espanyol. La Caixa no perdrà el seu estatut d'entitat financera ni es convertirà en cap banc com han dit repetidament alguns mitjans de comunicació. Davant de les pressions del govern espanyol i del Banc d'Espanya, ha buscat una solució jurídica que es manté al més a prop possible de la situació actual. La Caixa, sense canvis en la seva estructura, tindrà tres potes. Una ja la tenia, l'actual Fundació La Caixa, responsable de la gestió de l'obra social. La segona serà una filial bancària, sobre la base de l'actual Criteria SA, que adquirirà totes les activitats financeres de La Caixa: o sigui, el personal, les oficines, els dipòsits, els crèdits i les participacions bancàries a l'estranger. Criteria —aviat Caixa Bank— cotitza en borsa i té un 20% del capital en mans d'accionistes privats, a més del 80% a les mans de La Caixa; tindrà capacitat per ampliar el capital i captar recursos en el mercat, cosa que una entitat d'estalvis no pot fer. Les principals participacions de Criteria –Abertis, Repsol, Gas Natural, sobretot– passaran a una altra filial al 100% de La Caixa per evitar de rebre les conseqüències de les mesures europees que penalitzen la tinença de cartera de valors per part d'un banc.

L'operació serà complexa. Els clients de La Caixa poden estar ben tranquils: només canviarà una mica el nom de l'entitat amb la qual treballen, ja que el propietari i el personal seran els mateixos. Però el ciutadà que us escriu està emprenyat per l'actuació d'un govern espanyol que s'ha atret les ires dels mercats financers i que farà mal a Catalunya. El que em queda per dir i recordar és que la Caixa d'Estalvis i Pensions és la gran empresa catalana, que està ben dirigida i que sota el seu paraigua hi ha les grans empreses industrials i de serveis catalanes que donen la vida a la Borsa de Barcelona.

Per molts anys!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.