Articles

Xocolata espessa

L'administració regional

El procés de recentralització i recuperació de competències va avançant inexorablement, i aquesta setmana n'hem tingut dos exemples: una nova sentència del Tribunal Constitucional que és el certificat de defunció de l'autonomia financera de la Generalitat, i una reunió dels consellers d'Economia de les comunitats autònomes amb la ministra Salgado que ha esborrat per sempre més el mot bilateralitat del diccionari de la llengua espanyola.

El TC ha dictaminat que Madrid pot establir límits de despesa a les autonomies, no només a nivell global sinó també en matèries concretes. Val la pena llegir les sentències del TC per entendre la naturalesa de l'Estat espanyol. Parla de “LA NACIÓN ESPAÑOLA” amb majúscules i es refereix a Catalunya com a “administración regional”.

Gairebé de forma simultània, el conseller Mas-Colell tornava a comprovar de manera directa que s'acabat la ficció de relacions bilaterals que tantes vegades hem cregut possible des de Catalunya. Salgado ha posat blanc sobre negre: l'Estat diu quant es pot gastar, decideix qui i com es pot endeutar, distribueix discrecionalment els ingressos fiscals, i el marge de maniobra autonòmic es limita a escoltar i obeir. És tan rotund i definitiu, que el conseller català no ha pogut evitar fer una declaració críptica però contundent: “només els catalans podran blindar el seu autogovern”.

Un present dur per a Catalunya, i un futur encara més negre, amb un govern que s'ho juga tot a una carta: ser decisius a Madrid. Una estratègia del segle passat que no funcionarà el segle XXI. Ens espera una Espanya desacomplexada i decidida a consolidar de manera definitiva un model monolític de nació. Amb majoria absoluta o sense, Catalunya s'enfrontarà a partir del novembre a una de dues opcions polítiques que es diferencien menys del que sembla. D'una banda, un Pérez Rubalcaba que quan parla del govern català en diu “Generalidad”, tota una declaració de principis. De l'altra, un Rajoy disposat a aplicar els plans dissenyats per la FAES per recuperar el terreny perdut en 30 anys de descentralització autonòmica. No se n'amaga pas, les receptes estan penjades al web del think-tank del PP i ja s'estan aplicant a Galícia, el País Valencià i les Illes.

Fins i tot el conseller Mas-Colell, comença a veure clar que només resta un únic camí possible per “blindar l'autogovern”.

Canviem de tema: la calor de l'estiu no convida a gaudir de la xocolata espessa. Ens prenem una pausa, doncs, i tornem al setembre. Ep! No celebreu res, encara. Durant el mes d'agost, em trobareu cada dia aquí dalt, a A la Tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.