Opinió

LA CRÒNICA

DE l'ebre

Al llarg de la ribera

Entranyable, viva i autèntica l'exposició de pintures a l'oli que acaba d'inaugurar a Amposta (a la Sala de Catalunya Caixa-Fundació La Caixa Tarragona) el pintor Joan Rebull i Llambrich, nat a l'Ametlla de Mar el 1943.

Rebull, de saga pescadora (amb el seu germà Enric i el seu pare, l'enyorat Enric Rebull, president de la confraria quan el 1974 FECSA va voler col·locar dues nuclears a l'Ametlla), havia estat, en aquella època, sacerdot a Móra la Nova, prop d'Ascó, on va viure l'enrenou atòmic, al qual s'oposà fermament. Viatjà pels barris obrers de Nova York, tornà, es féu sociòleg, se secularitzà, exercí de professor i es comprometé políticament amb els diversos nivells de les esquerres del país. Fins que un bon dia –i sense que jo sabés res del seu secret ofici de l'art– devia rebre, a mitjan anys noranta, una invitació a una exposició seva. La meva sorpresa va ser gran i entusiasta: allí hi havia un artistàs, com demostra novament (després dels murals de figures religioses pintats a Tortosa i a Castelló) en aquest conjunt de teles dedicades al seu món d'aigües, canyissos, ullals, barques i barraques, plantadors i segadors d'arròs i animals de tir que presideix el seu delta estimat, que Rebull, d'acord amb la toponímia local i amb tota propietat, anomena la ribera.

I és que l'Ebre, ample i senyorial baixant des d'Amposta, dóna lloc, a banda i banda, a una immensa safata aquosa que, en temps passats, altres pintors, com ara els tortosins Ferran Arasa, Francesc Todó i Josep Benet Espuny, van intentar igualment immortalitzar. Rebull hi torna, amb aquesta atracció –no pas fatal, sinó amorosa– que susciten els paisatges natals, pintats ara com si no haguessin passat els temps d'infantesa i joventut, quan van ser vistos amb tota la puixança del lligam home-terra-animals, una realitat que no es féu sense dolor. En el catàleg, així ho remarquen, també, els polítics ampostins Manel Ferré (alcalde) i Joan Maria Roig (senador), i igualment el crític Robert Rallo (creador del veterà Foment d'Art i Cultura d'Amposta) i Mònica Terribas, directora de TV3, la qual, atribolada diàriament pel vendaval d'imatges, reclama “el repòs per l'ànima” que suposen aquests paisatges sublimats per l'art de Joan Rebull, estimat homenot del sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.