Opinió

L'endemà del dissabte

Capvespre.

Aquest mes d'abril hi ha hagut tres descobriments científics remarcables, el primer dels quals el Josep Maria Espinàs sembla haver descobert tot sol, si hem de jutjar per aquesta descripció seva, publicada fa poc a La vida articulada: “He sentit el capvespre com una nova cosa visible, sentible, una cosa que ho embolicava tot molt finament, un material transparent...”

Ombra.

Vés a saber si el que l'Espinàs va detectar era una manifestació de l'anomenada “biosfera a l'ombra”. Es tracta d'una altra forma de vida –invisible i bioquímicament diferent de la biosfera que ha vist néixer la vida planetària que coneixem, nosaltres inclosos– i que fins ara només s'ha fet sentible en la forma d'uns vernissos finíssims a les roques dels deserts. La professora Carol Cleland, de la Universitat de Colorado, creu ara que aquests vernissos poden ser la prova que “estem compartint aquest planeta amb formes de vida que no tenen res a veure amb la vida tal com la coneixem”. D'aquesta existència alternativa, els científics en diuen weird life (“vida estrafolària”).

Gas.

Els altres dos descobriments científics del mes són més aviat mundans. El primer, explicat al Daily Telegraph anglès, és que una de les causes principals de la crisi econòmica actual ha estat el consum massiu de cocaïna pels banquers més temeraris, els quals, si la seva autoconfiança no hagués augmentat més enllà de tota mesura per aquest estupefaent, mai no haurien pres els riscos que van prendre. L'altre descobriment, segons ens informa el New Zealand Medical Journal, és que la gent sol amollar més ventositats als avions a causa dels canvis en la pressió dintre de la cabina (si no ho fa, pot patir tota mena de problemes, des de la pirosi fins a la dispèpsia). Afortunadament, els seients de teixit absorbeixen un 50% de la pudor resultant. Això no passa, però, al business class, en què els seients són de cuir. En fi, si qualsevol ésser provinent de la biosfera a l'ombra hagués estat present fa uns anys en un avió transatlàntic i hagués vist com els banquers més influents del planeta ordien plans financers aberrants entre ensumada i ensumada mentre omplien les seves cabines luxoses de llufes desagradables, hauria pensat que sí que hi havia weird life al planeta i que no era, precisament, la que envernissaven les roques desèrtiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.