Opinió

L'endemà del dissabte

Pota.

Moltes gràcies als lectors que em van avisar que, en l'article de L'endemà del dissabte passat, jo no m'havia adonat que una entrevista al programa de Clapés a RAC1 –en què un suposat directiu de Renfe culpa els usuaris catalans dels problemes que hi ha amb la xarxa de rodalies– era una paròdia. En la meva defensa, només puc dir que els dos oients que em van enviar l'arxiu sonor del programa també estaven segurs que es tractava d'un interviu autèntic, potser perquè la qualitat i la quantitat dels comentaris que estem rebent d'Espanya estant han fet que una caricatura exagerada d'un funcionari anticatalà sembli la cosa més creïble del món.

Pou.

Del creïble a l'inexplicable: el dia que el meu article va sortir, era en un pub del barri londinenc de Camberwell parlant amb un amic de la situació a Síria. En aquest país, unes manifestacions pacífiques a favor de la democràcia van irritar (o espantar) el rais Al-Assad prou perquè provoqués una guerra civil que ja ha causat uns 94.000 morts (segons l'Observatori Sirià de Drets Humans). I, malgrat tot, que jo sàpiga, no hi ha hagut ni una sola protesta als carrers europeus en contra d'aquestes matances de civils, les més grans en la zona durant els últims cent anys. Ni jo ni l'amic no ho enteníem.

Per què.

Fins que un venedor del diari trotskista News Line que rondava per allà ens ho va aclarir. Segons aquest rotatiu –la posició del qual sobre l'Orient Mitjà no dista gaire de la de l'anomenada extrema esquerra a Europa en general–, la culpa de tot plegat és dels Estats Units i d'un cert estat titella seu. I punt. Per tant, el fet que Hezbol·là –enemic ferotge de tots dos– hagi entrat a la guerra a favor d'Al-Assad ha de ser motiu de celebració i la derrota recent dels rebels a Al-Qusair és, i cito, “un cop fort contra els EUA i Israel”. L'oposició siriana, per contrast, té “el suport d'estrangers” (el diari obvia
el fet que Hezbol·là és una milícia estrangera que rep el seu suport principal de l'Iran). Aquí, al contrari que News Line, els partits que són a l'esquerra del PSC –per dir-ho així– senzillament callen davant l'espectacle poc edificant dels seus herois antisionistes per excel·lència, matant àrabs a tort i a dret. Què en pensen la CUP o Iniciativa? Algú ho sap? No és pas una pregunta retòrica, no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.