Editorial

El doble desafiament a Europa

Europa encara la recta final de l'any amb més atacs que ens recorden que, amb l'amenaça terrorista, lluny d'estar controlada, es busquen armes i escenaris nous per actuar. L'atemptat contra el mercat nadalenc de Berlín ha tornat a demostrar que, en hores baixes al front de batalla, Estat Islàmic esdevé extremadament perillós als entorns urbans. L'atropellament com a eina d'assassinats massius s'ha convertit en el principal senyal identitari d'uns botxins que situen la població civil i indefensa en el seu objectiu. Res a negociar-hi, doncs, però com acaba de recordar la cancellera alemanya, Angela Merkel, la persistència d'aquesta amenaça ens planteja un doble desafiament.

D'una banda, hi ha la necessitat de reprendre la vida quotidiana fent front al terror que pretenen imposar. Això, evidentment, sense baixar la guàrdia en les mesures de seguretat, empipadores però inevitables. De l'altra, l'obligació moral de mantenir el compromís amb les víctimes de les guerres que busquen refugi i ajuda per recomençar les seves vides. Només d'aquesta manera Europa pot ser fidel a uns valors que un dia van servir per fundar una associació de governs destinada a garantir la seguretat i la prosperitat, no només dels seus ciutadans, sinó també dels seus veïns. Amb ells, tenim un deute contret d'ençà que accions bèl·liques en què ens van embarcar els governs del PP van ocasionar dolor a milers de víctimes però, sobretot, una ferida que encara sagna, damunt la qual xipolleja Estat Islàmic. Contra la demagògia de l'extrema dreta, amb què es busca pescar vots en aquests aigües enterbolides, cal mantenir la confiança en les institucions democràtiques i en els partits que defensen els drets col·lectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia