Editorial

S'acosta l'hora més decisiva

Encara que el setembre sembli lluny, en termes de política està a tocar. Aquest any, els catalans ens enfrontarem amb l'hora més decisiva. Haurem de decidir si continuem com fins ara, vinculats a un estat que ens juga a la contra entre insults, acusacions d'insolidaritat i ofertes de diàleg-farsa, o fer la nostra, amb tots els problemes que sorgiran. És més que probable que durant els pròxims mesos l'Estat espanyol, que inclou la justícia, redobli la pressió per estendre la por. Llavors pot aparèixer la temptació d'avançar la consulta.

Res a dir-hi, sempre que no es perdi de vista que no només s'ha de fer el referèndum, sinó que s'ha de fer bé. En aquest detall ens hi juguem el futur del país. De res no servirà la consulta si torna a ser un 9-N, amb la gran importància que va tenir aquesta demostració de civisme i democràcia. Tampoc servirà si no es fa prou ben feta perquè la comunitat internacional en reconegui els resultats. És molt important que el referèndum obeeixi estrictament els paràmetres democràtics. Ja s'ocuparà l'Estat espanyol de posar-los en qüestió, però no els països de l'entorn, amb una tradició democràtica llarga i consolidada.

En les pròximes setmanes i mesos els catalans dependrem de nosaltres mateixos. Ara arriba la feina de convèncer els indecisos i els contraris amb arguments i idees, un tarannà ben diferent de l'acostumat a Espanya, on s'estila l'insult i la desqualificació a qui pensa diferent. Ara no n'hi ha prou de pensar en el referèndum. A més, cal preparar-se i mirar més enllà. Perquè l'endemà de la independència arribarà la feina de debò. Llavors ja no servirà dir que no fem tot el que podríem fer perquè hi ha un estat que ens saboteja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia