Editorial

Un estat que negligeix la seguretat

La irresponsabilitat de l’Estat en no convocar la Junta de Seguretat de Catalunya en els darrers vuit anys va obligar el govern català a convocar-la de forma unilateral. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ho va fer després de sentir el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, assegurar, sense posar-se vermell, que l’ens no es convocava “per la situació política que hi ha a Catalunya”, és a dir, pel referèndum, i de veure com Hisenda assegurava que no es poden convocar 500 places per a Mossos, entre d’altres coses, perquè falta l’aval de la Junta de Seguretat. La unilateralitat del govern català ha donat els seus fruits i sembla que el govern espanyol s’ha posat a treballar per trobar una data propera a la de la convocatòria catalana, el 3 de juliol, després de descartar fins a cinc dates possibles proposades pel conseller Jordi Jané.

El grau d’irresponsabilitat és encara més greu en la situació actual, en una alerta terrorista de nivell 4 sobre 5 i amb un incident greu diari en alguna capital europea. A banda del nivell d’extenuació a què ha arribat la plantilla dels Mossos –que l’any passat va fer més de 400.000 hores extres, gran part vinculada a tasques antiterroristes–, hi ha el fet que el govern espanyol no permet a la policia catalana accedir a les dades de l’Europol, cosa que, després que el PNB votés a favor del pressupost, sí que pot fer l’Ertzaintza. Ahir mateix, el sindicat de policies europees va alertar que deixar els Mossos fora d’aquesta informació compromet la seguretat arreu del continent. La sortida de to del govern espanyol és tan clara que, en aquest cas, el govern català ha aconseguit el suport de Ciutadans o el PSC i el mateix PP català ha defensat la incorporació dels 500 nous mossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia