Editorial

Dinamisme laboral a Catalunya

Catalunya, aquesta nació que segons afirmen determinats altaveus està a un pas de la fallida per culpa del dret a decidir, durant el segon semestre va ser el territori de tot l’Estat espanyol on més ocupació es va crear: pràcticament, 1 de cada 4 llocs de treball es van generar al nostre país. És una proporció que no correspon amb el que representa la nostra població activa, però que sí que s’acosta més a l’esforç fiscal suplementari que fan els seus treballadors i empresaris. A final del segon trimestre, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa, a Catalunya hi havia 497.400 desocupats. La taxa d’atur era, doncs, del 13,2%, quatre punts per sota de la de l’Estat.

Són dades positives i és impossible no alegrar-se’n, però això no ens ha de fer caure en el cofoisme. En primer lloc, la taxa d’atur continua sent massa alta. Catalunya ha s’aspirar a aconseguir-ne una que s’acosti al 4%, perquè té capacitat per fer-ho. Però amb això no n’hi ha prou: cal reduir l’atur juvenil i el de llarga durada. S’ha d’apostar per un model de contractes ben remunerats i estables. I això només s’aconseguirà sense menysprear ni treure valor al sector turístic, amb la indústria, dins la qual el coneixement i la tecnologia ha d’ocupar un lloc privilegiat.

Però hi ha una altra reflexió obligada. De res no servirà que hi hagi una disminució important de l’atur si la taxa de pobresa continua sent alta. Donar més oportunitats per aconseguir una feina digna és la millor manera de posar fi a la pobresa. No hi ha ningú que visqui de la caritat per gust. La república ha de servir per millorar la vida dels ciutadans i, sens dubte, apostar pel dinamisme econòmic i resoldre aquesta qüestió serà una prova capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia