Editorial

L’arma política de Rajoy

El Tribunal Constitucional s’ha convertit en la principal arma de l’executiu espanyol contra l’acció política del govern a Catalunya. D’ençà de la sentència de l’Estatut, fa set anys, l’alt tribunal ha fet sistemàticament una lectura restrictiva de les competències del govern, i la situació s’ha portat a l’extrem en el darrer any, un cop constatada la voluntat del Parlament i el govern de tirar endavant el referèndum per a la independència. A instàncies de l’executiu de Rajoy, el TC ha actuat en dues direccions: d’una banda, ha deixat sense efecte lleis de marcat caràcter social com ara la llei de pobresa energètica i ha tombat la possibilitat que el govern es doti de noves figures impositives com ara el canon digital o l’impost a les nuclears; per una altra, ha suspès sistemàticament totes i cadascuna de les iniciatives en favor al dret a decidir i al procés independentista, actuacions que han acabat portant davant la justícia la presidenta del Parlament i diversos membres de la Mesa, i inhabilitant l’expresident Mas i els exconsellers Rigau, Ortega i Homs.

Com si no n’hi hagués prou amb tot això, el govern espanyol, en el seu afany per aturar per la via judicial allò que no pot fer des de la política, ha dotat el TC d’una atribució durament criticada per les instàncies europees: la possibilitat de suspendre càrrecs amb responsabilitat públiques que incompleixin les seves resolucions. L’executiu de Rajoy ha traspassat la línia vermella de la separació de poders i ha fet del Constitucional un mer tribunal al seu servei per bloquejar qualsevol intent del Parlament i del govern per implementar allò que li han encomanat els ciutadans a través de les urnes. Com ja van fer amb l’Estatut, el TC passa per sobre de la voluntat democràtica majoritària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia