Editorial

Un model contra els terroristes

No va ser cap sorpresa que Estat Islàmic s’atribuís la matança de la Rambla de Barcelona i l’atac de Cambrils de dijous passat. Perquè aquesta és la tàctica de l’organització terrorista gihadista: considerar com a propi qualsevol atemptat fet per un o més fanàtics amb el pretext que l’islam –el seu– està en guerra contra Occident. I també contra els musulmans que no pensin com ells.

El nou terrorisme es gasós. No necessita grans infraestructures, tot i que en el cas de Barcelona sí que n’hi havia una al darrere; ni camps d’ensinistrament. N’hi ha prou amb les xarxes i amb les informacions que circulen per internet. Fet paradoxal, perquè una mentalitat que viu ancorada segles enrere utilitza la tecnologia més moderna per difondre el seu missatge d’odi.

El perfil de terrorista ha canviat en els últims anys. Els primers, els que van atemptar contra les Torres Bessones de Nova York, eren universitaris. No es pot dir el mateix dels que van a bord d’un vehicle atropellant persones innocents. El perfil està estudiat perquè té grans semblances amb el de les víctimes de les sectes a mitjan anys vuitanta. Els líders, com seria el cas de l’imam de Ripoll, es dediquen a convèncer joves desorientats que, sovint, no saben què fer –o així els ho sembla o els ho fan creure– amb les seves vides. Els líders del terror els ofereixen fer llavors algun fet transcendental pel qual seran coneguts i –els diuen– admirats per la seva comunitat. D’aquí a cometre algun atemptat només hi ha un petit pas. La solució contra el terrorisme és complexa. Però a banda de la policial, cal donar encara més models alternatius als joves. Models que els portin cap als valors de la convivència, no de l’odi i l’exclusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia